Transformatie kantoor Rotterdam

By |

Dit markante kantoorgebouw aan de Delfstevaart in Rotterdam wordt getransformeerd tot appartementen. Het betonnen gebouw is tijdens de wederopbouw periode ontworpen door architectenbureau Van Tijen en Maaskant voor N.V. Van Stolk’s Koninklijke Commissiehandel. Op dit moment is het gebouw in gebruik als kantoor met op de begane grond de chocolade winkel De Bonte Koe. De begane grond bijft gehandhaafd als winkel terwijl de verdiepingen getransformeerd worden tot woningen.

Opdrachtgever: Westpoint Beheer B.V. | Ontwerp: 2017 | Realisatie: 2017 – 2018

Transformatie stadskantoor Gouda (bouwdeel 3 – 4)

By |

De projectlocatie ligt in het stadshart van Gouda, tegen de historische singelstructuur. De bebouwde zone aan de binnenzijde van de singel bestaat uit een mix van de karakteristieke, kleinschalige architectuur van de Goudse binnenstad en bredere, grootschaliger gebouwen. Het voormalige stadskantoor maakt deel uit van een dergelijk groot complex, bestaande uit een commerciële plint – overdekte winkelpassage – met daarboven een parkeerdek en parkeergarage. Het complex, gebouwd rond 1985 naar een ontwerp van Atelier Pro Architecten, wordt omzoomd door 5 bouwdelen: bouwdelen 1 en 2 zijn van origine woongebouwen, bestaande uit drie lagen boven de winkelruimte. Bouwdelen 3, 4 en 5 kennen respectievelijk twee en drie lagen kantoorruimte boven de commerciële plint, verdiepingen die sinds het vertrek van de gemeentediensten grotendeels langdurig leeg staan.

Een één laagse optopping maakt in de toekomst een woongebouw van 4 lagen met in totaal 53 huur appartementen. In lijn met het bestaande gebouw en de architectuur van bouwdeel 5 hebben de optoppingen een setback om de woningen van een buitenruimte te voorzien en de visuele impact van de toevoegingen in het straatbeeld te beperken. In afwijking van bouwdeel 5 krijgen deze woningen een frans balkon, dit om de stedenbouwkundige impact van de balkons op de Agnietenstraat te verminderen ook gezien de grote luifel op winkelniveau.

Bekijk ook het ontwerp van Bouwdeel 5.

Opdrachtgever / aannemer: Van Wijnen Stolwijk | Toekomstig gebruik: Mozaïek Wonen | Ontwerp: 2016 | Realisatie: 2017 | Oppervlakte gebouw na transformatie: ca. 5666 m2 bvo

Verbouwing herenhuis Rotterdam

By |

Het voormalige posthuis, later gebruikt als kantoor en internaat, ligt aan de Westzeedijk in Rotterdam, tegenover de Kunsthal en aan de achterzijde begrensd door tuinen en parken. De klassieke bebouwing langs de Westzeedijk bestaat veelal uit herenhuizen met de hoofdentrees aan de dijk en daaronder een souterrain aan de lagergelegen tuinen aan de achterzijde.

In het posthuis worden inmiddels geen postbezorgers meer opgeleid en ex-gedetineerden ondergebracht, maar worden drie appartementen gerealiseerd op de bovenste verdiepingen en een woning op de gecombineerde bel-etage en souterrain. Ondanks de veranderingen in gebruik zijn veel originele details in het pand gehandhaafd, zoals het rijke metselwerk met gevelornamenten en het trappenhuis met de royale marmeren trap. De bel-etage kent hoge sierplafonds van bijna vier meter, bewerkte ensuite-deuren tussen de voor- en achterkamer en een lambrisering van houtsnijwerk.

De realisatie van de woning op de onderste twee verdiepingen vindt plaats nadat de oude indelingen en aftimmeringen zijn verwijderd. De potentie van een herenhuis aan een diepe, op de zon gelegen achtertuin wordt ten volle benut door de leeffuncties aan de achtergevel te positioneren: de woonkamer op de bel-etage en de woonkeuken op tuinniveau in het souterrain. Ze worden door een nieuwe vide met trap met elkaar verbonden, licht valt door de glazen achtergevel diep in de woning.

Aan de dijkzijde liggen de slaapkamers: beneden twee kinderkamers en de hoofdslaapkamer op de bel-etage, voorzien van een eigen, losstaand voorzieningenblok met badkamer, toilet en kastruimte. Bestaande plafonds en lambrisering blijven hier gehandhaafd, de ensuite-deuren krijgen een nieuwe functie als scheiding tussen de woonkamer en slaapkamer. Tegenover de restauratie en hergebruik van de karaktersitieke elementen van de bel-etage staat een moderne sfeer van het souterrain, waaronder een gietvloer met vloerverwarming, een stalen trap, een kookeiland en ook hier een interieurelement met alle benodigde voorzieningen.

Opdrachtgever: particulier | Locatie: Westzeedijk, Rotterdam | Ontwerp: 2015 | Realisatie: 2016 | Oppervlakte: 285m2 | Aannemer: Den Butter & Voogt | Constructeur: Atko