Transformatie school De Jagerstraat Rotterdam

By |

In opdracht van de gemeente Rotterdam werkt JADE aan het transformatieplan voor de voormalige school in de De Jagerstraat in Rotterdam. De  school is opgetrokken met massieve baksteen muren en heeft een aantal typerende eigenschappen waaronder de ruime schoolgang die toegang biedt naar de lokalen. Deze bestaande structuur is erg kenmerkend voor dit soort scholen en vormt een goede basis voor een nieuwe verkaveling. Door deze structuur in de diverse verkavelingsstudies elke keer als uitgangspunt te nemen zullen de bouwkosten relatief laag blijven. Er hoeven dan geen dragende muren verplaatst te worden. Karakteristieke details als de trap, de binnenpuien met rondbogen en het tegelwerk kunnen zoveel mogelijk behouden blijven voor het unieke “school” karakter.

In dit project onderzoeken we de meest optimale verkavelingsstructuur om de school om te vormen tot woningen waarbij het karakter van de school het best tot zijn recht komt. De gekozen verkaveling wordt financieel onderbouwd.

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam | Ontwerp: 2017 | Oppervlakte gebouw: ca. 2000 m2 bvo | Advies: MIB Maatwerk in Bouwadvies

vrijstaande woning kavel 4 – Berkel en Rodenrijs

By |

JADE architecten heeft opdracht gekregen voor het ontwerp en uitvoering van een vrijstaande woning aan de Oostmeerlaan in de wijk Meerpolder, Berkel en Rodenrijs. Het huis staat in het midden van een groepje van vijf kavels, ingeklemd tussen enerzijds de lokale sportvelden en aan de andere kant een buitengebied, de Groenzoom. Het kavel met een toegang aan zowel de voor- als aan de achterzijde, de gemeentelijke eis om het huis in metselwerk uit te voeren en de vraag vanuit de opdrachtgevers naar een woning met een heldere maar bijzondere uitstraling zal leiden tot een spannend ontwerp. Volg dit plan, de bouw is gepland voor eind 2017 en begin 2018.

Transformatie kantoor Rotterdam

By |

Dit markante kantoorgebouw aan de Delfstevaart in Rotterdam wordt getransformeerd tot appartementen. Het betonnen gebouw is tijdens de wederopbouw periode ontworpen door architectenbureau Van Tijen en Maaskant voor N.V. Van Stolk’s Koninklijke Commissiehandel. Op dit moment is het gebouw in gebruik als kantoor met op de begane grond de chocolade winkel De Bonte Koe. De begane grond bijft gehandhaafd als winkel terwijl de verdiepingen getransformeerd worden tot woningen.

Opdrachtgever: Westpoint Beheer B.V. | Ontwerp: 2017 | Realisatie: 2017 – 2018

Transformatie stadskantoor Gouda (bouwdeel 3 – 4)

By |

De projectlocatie ligt in het stadshart van Gouda, tegen de historische singelstructuur. De bebouwde zone aan de binnenzijde van de singel bestaat uit een mix van de karakteristieke, kleinschalige architectuur van de Goudse binnenstad en bredere, grootschaliger gebouwen. Het voormalige stadskantoor maakt deel uit van een dergelijk groot complex, bestaande uit een commerciële plint – overdekte winkelpassage – met daarboven een parkeerdek en parkeergarage. Het complex, gebouwd rond 1985 naar een ontwerp van Atelier Pro Architecten, wordt omzoomd door 5 bouwdelen: bouwdelen 1 en 2 zijn van origine woongebouwen, bestaande uit drie lagen boven de winkelruimte. Bouwdelen 3, 4 en 5 kennen respectievelijk twee en drie lagen kantoorruimte boven de commerciële plint, verdiepingen die sinds het vertrek van de gemeentediensten grotendeels langdurig leeg staan.

Een één laagse optopping maakt in de toekomst een woongebouw van 4 lagen met in totaal 53 huur appartementen. In lijn met het bestaande gebouw en de architectuur van bouwdeel 5 hebben de optoppingen een setback om de woningen van een buitenruimte te voorzien en de visuele impact van de toevoegingen in het straatbeeld te beperken. In afwijking van bouwdeel 5 krijgen deze woningen een frans balkon, dit om de stedenbouwkundige impact van de balkons op de Agnietenstraat te verminderen ook gezien de grote luifel op winkelniveau.

Bekijk ook het ontwerp van Bouwdeel 5.

Opdrachtgever / aannemer: Van Wijnen Stolwijk | Toekomstig gebruik: Mozaïek Wonen | Ontwerp: 2016 | Realisatie: 2017 | Oppervlakte gebouw na transformatie: ca. 5666 m2 bvo

Vrijstaande woning, Zuidhoek Nieuwkoop – kavel 40

By |

JADE architecten heeft de 6e opdracht gekregen voor het ontwerp en uitvoering van een vrijstaande woning in het plangebied Zuidhoek, Nieuwkoop. Onze opdrachtgevers zochten naar een plek waar al het programma op de begane grond gerealiseerd kan worden. Op het gekozen kavel, kavel 40, is dit mogelijk. Het kavel is een ‘special’ waardoor er veel vrijheid is qua ontwerp. Vanuit de woonkamer is er straks zicht over een van de lange waterlijnen in het plan en over het rietlandschap.

Op een voormalige camping wordt dit plangebied ‘De Nieuwkoopse Eilanden’ gerealiseerd. De nieuwbouwkavels liggen verspreid over een aantal landtongen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinderplas in Zuidhoek, Nieuwkoop. Kavel 40 ligt in fase 4.

Kijk ook eens naar de andere woningen die wij in dit plangebied hebben gerealiseerd of aan het ontwerpen zijn:

Meer informatie: Zuidhoek-Nieuwkoop.nl

Opdrachtgever: particulier | Locatie: Plan Zuidhoek Nieuwkoop | Ontwerp: 2016 | Realisatie: 2016-17

 

Verbouwing herenhuis Rotterdam

By |

Het voormalige posthuis, later gebruikt als kantoor en internaat, ligt aan de Westzeedijk in Rotterdam, tegenover de Kunsthal en aan de achterzijde begrensd door tuinen en parken. De klassieke bebouwing langs de Westzeedijk bestaat veelal uit herenhuizen met de hoofdentrees aan de dijk en daaronder een souterrain aan de lagergelegen tuinen aan de achterzijde.

In het posthuis worden inmiddels geen postbezorgers meer opgeleid en ex-gedetineerden ondergebracht, maar worden drie appartementen gerealiseerd op de bovenste verdiepingen en een woning op de gecombineerde bel-etage en souterrain. Ondanks de veranderingen in gebruik zijn veel originele details in het pand gehandhaafd, zoals het rijke metselwerk met gevelornamenten en het trappenhuis met de royale marmeren trap. De bel-etage kent hoge sierplafonds van bijna vier meter, bewerkte ensuite-deuren tussen de voor- en achterkamer en een lambrisering van houtsnijwerk.

De realisatie van de woning op de onderste twee verdiepingen vindt plaats nadat de oude indelingen en aftimmeringen zijn verwijderd. De potentie van een herenhuis aan een diepe, op de zon gelegen achtertuin wordt ten volle benut door de leeffuncties aan de achtergevel te positioneren: de woonkamer op de bel-etage en de woonkeuken op tuinniveau in het souterrain. Ze worden door een nieuwe vide met trap met elkaar verbonden, licht valt door de glazen achtergevel diep in de woning.

Aan de dijkzijde liggen de slaapkamers: beneden twee kinderkamers en de hoofdslaapkamer op de bel-etage, voorzien van een eigen, losstaand voorzieningenblok met badkamer, toilet en kastruimte. Bestaande plafonds en lambrisering blijven hier gehandhaafd, de ensuite-deuren krijgen een nieuwe functie als scheiding tussen de woonkamer en slaapkamer. Tegenover de restauratie en hergebruik van de karaktersitieke elementen van de bel-etage staat een moderne sfeer van het souterrain, waaronder een gietvloer met vloerverwarming, een stalen trap, een kookeiland en ook hier een interieurelement met alle benodigde voorzieningen.

Opdrachtgever: particulier | Locatie: Westzeedijk, Rotterdam | Ontwerp: 2015 | Realisatie: 2016 | Oppervlakte: 285m2 | Aannemer: Den Butter & Voogt | Constructeur: Atko

Transformatie stadskantoor Gouda (bouwdeel 5)

By |

JADE werkt aan de transformatie voor het voormalige stadskantoor van Gouda. De projectlocatie ligt in het stadshart van Gouda, tegen de historische singelstructuur. De bebouwde zone aan de binnenzijde van de singel bestaat uit een mix van de karakteristieke, kleinschalige architectuur van de Goudse binnenstad en bredere, grootschaliger gebouwen. Het voormalige stadskantoor maakt deel uit van een dergelijk groot complex, bestaande uit een commerciële plint – overdekte winkelpassage – met daarboven een parkeerdek en parkeergarage. Het complex, gebouwd rond 1985 naar een ontwerp van Atelier Pro Architecten, wordt omzoomd door 5 bouwdelen: bouwdelen 1 en 2 zijn van origine woongebouwen, bestaande uit drie lagen boven de winkelruimte. Bouwdelen 3, 4 en 5 kennen respectievelijk twee en drie lagen kantoorruimte boven de commerciële plint, verdiepingen die sinds het vertrek van de gemeentediensten grotendeels langdurig leeg staan.

Binnen de stedelijke context met al zijn voorzieningen heeft het complex een ontwikkelpotentie als woongebouw. De nabijheid van detailhandel en infrastructurele faciliteiten in het centrum, gecombineerd met het historische karakter van de binnenstad en de ligging aan de singel bieden kansen voor een ruimtelijke ontwikkeling op het gebied van wonen. Dit sluit aan bij een vermindering van het overaanbod aan kantoorruimte en het terugdringen van leegstand in de stad. Daarnaast lenen de open plattegronden met diverse stijgpunten zich uitstekend voor een nieuwe indeling met appartementen. De bestaande gebouwstructuur is zelfs dusdanig dat de potentie als woongebouw kan worden uitgebouwd door extra woonlagen toe te voegen op de daken.

Bouwdeel 5 ligt op de kop van het complex en vormt de schakel tussen de winkelfuncties in de Agnietenstraat en de water- en groenstrook van de Blekerssingel. Het bestaande gebouw kenmerkt zich door een ronde hoek met een deels terugliggende plint en setback. De zijde aan de Agnietenstraat heeft twee voormalige kantoorlagen boven de commerciële voorzieningen op de begane grond, de singelzijde drie van dergelijke verdiepingen. Een optopping van respectievelijk twee en één laag maakt in de toekomst een woongebouw van vijf lagen met in totaal 30 appartementen. In lijn met het bestaande gebouw hebben de optoppingen een setback om de woningen van een buitenruimte te voorzien en de visuele impact van de toevoegingen in het straatbeeld te beperken. Buitenruimtes zijn essentieel voor bruikbaarheid en leefbaarheid van de appartementen en zullen de aantrekkingskracht van het gebouw vergroten. De woningen in de kantoorlagen krijgen daarom een balkon van voldoende maat om daadwerkelijk als terras te kunnen dienen en daarmee ook van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor het straatbeeld. De woningen in de ronde kop, gelegen aan zowel winkelstraat als singel, worden voorzien van loggia’s. De ontsluiting van de appartementen vindt plaats via galerijen aan de binnengevels van het gebouw, gekoppeld aan het centrale trappenhuis met hoofdingang aan de Agnietenstraat. De fietsenstalling en berging voor vuilcontainers krijgen een eigen afsluitbare ruimte op de begane grond, toekomstige bewoners kunnen hun auto stallen in de reeds bestaande parkeergarage.

De gevels van het complex bestaan grotendeels uit lichtgeel metselwerk met betonnen lateien, waterslagen en grijsblauwe aluminium kozijnen. De stramienen van het kantoor zijn afleesbaar in licht terugliggende gevelvlakken, grijs gepleisterd. Dit bestaande gevelbeeld zal worden behouden, refererend aan het originele ontwerp en gebruik: gevels worden gereinigd en waar nodig hersteld, kozijnen worden vernieuwd. Alle nieuwe elementen – dakopbouwen, balkons, balustrades, galerijen, entreegevel en vluchttrap – worden gecoat in donkergrijs en bekleed met een stalen plaatwerk, voorzien van een geperforeerde figuratie. De toevoegingen aan het gebouw zijn zo in balans met het bestaande pand maar als nieuwe, chique laag over het complex afleesbaar, passend bij de woonfunctie die er een plek in zal krijgen.

Opdrachtgever: VOF Agnietenstraat | Ontwerp: 2016 | Realisatie: 2017 | Oppervlakte gebouw na transformatie: ca. 3006 m2 bvo