Skip to main content

CPO

Collectief particulier opdrachtgeverschap: Bouw zelf, bouw samen

CPO biedt een fantastische kans om je eigen woning te realiseren. Je bouwt samen, maar bent zelf de baas over de woning die gebouwd wordt. Je bent goedkoper uit en hoeft lastige vraagstukken niet zelf op te lossen door de goede begeleiding.

Tijdens een CPO project helpen wij je vanaf de eerste schets tot de oplevering met de realisatie van je nieuwe woning. We beginnen altijd met een gratis schetsgesprek. Tijdens deze sessie praten we al schetsend over dromen, wensen en mogelijkheden van de nieuwe woningen.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw CPO project? Vraag een vrijblijvend schetsgesprek aan!

vraag een schetsgesprek aan

voordelen van CPO

CPO biedt een fantastische kans om je eigen woning te realiseren. Je bouwt samen, maar bent zelf de baas over de woning die gebouwd wordt. Je bent goedkoper uit en hoeft lastige vraagstukken niet zelf op te lossen door de goede begeleiding. Voordat het huis klaar is er al een buurtgevoel ontstaan en ken je je buren.

CPO is de afkorting voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het idee hierachter is dat je samen sterker staat en meer voor elkaar kunt krijgen dan alleen. Een collectief van opdrachtgevers, ook wel bouwgroep genoemd, heeft zo de mogelijkheid om woningen te maken in bestaande gebouwen die anders onbereikbaar blijven, zoals een oude school, of een geheel nieuw gebouw te realiseren op een bouwkavel. Dit noemen we een CPO project.

bouwgroep

De oprichters van een bouwgroep kunnen zelf bepalen wat ze belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een zeer duurzaam appartementengebouw. Een bouwgroep kan vooraf opgezet worden waarna er een bestaand gebouw of leeg kavel bij gezocht wordt. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld vanuit de gemeente een gebouw beschikbaar komt waarna er een bouwgroep gevormd wordt onder de geïnteresseerden.

Het mooie van participatie in een CPO project is dat je een woning kunt maken die helemaal voldoet aan je wensen. Je kunt kiezen hoe groot de woning wordt, of deze een buitenruimte heeft, of het gelijkvloers is en hoe je het wilt laten opleveren. Veel kosten zullen daardoor binnen een CPO project gunstiger uitvallen dan wanneer iedereen alles apart regelt. Een bijkomend voordeel is dat een woning binnen een CPO project ook nog eens beter betaalbaar is dan een kant en klare woning via een ontwikkelaar. Dit verschil kan met de huidige huizenprijzen flink oplopen. Je hebt zelf sturing op het budget en de kosten. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle individuele wensen voldoen.

Het realiseren van een woning binnen een CPO project vraagt wel toewijding en tijd van de bouwgroep. Er zijn gelukkig binnen het collectief altijd een paar mensen die zich graag inzetten om het project te managen namens de andere leden. Zij zijn het aanspreekpunt voor de gemeente, architect en aannemer.
Kort samengevat: CPO biedt een fantastische kans om je eigen woning te realiseren. Je bouwt samen, maar bent zelf de baas over de woning die gebouwd wordt. Je bent goedkoper uit en hoeft lastige vraagstukken niet zelf op te lossen door de goede begeleiding. Voordat het huis klaar is er al een buurtgevoel ontstaan en ken je je buren.

CPO en JADE

JADE architecten heeft aan CPO projecten gewerkt. We hebben in opdracht van de gemeente Rotterdam diverse studies naar leegstaande schoolgebouwen gedaan. Er is onderzocht hoe deze gebouwen verdeeld kunnen worden in woningen en of het gebouw geschikt is voor een CPO groep. Eelco Dekker, eigenaar JADE architecten, bouwt op dit moment zijn eigen appartement binnen een bouwgroep van opdrachtgevers. Hij heeft tijdens het begeleiden van dit traject veel kennis vergaard over bouwgroepen en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

JADE CPO projecten:

Passiefhuizen NOM-wijk, Krimpen aan den IJssel

Duurzaam CPO project van 23 huishoudens

Nijverheid leiden

Zoutziedersstraat, Rotterdam

Stadswoningen in monumentale school

De Nijverheid, Leiden

Kluswoningen in oude Nijverheidsschool