Skip to main content
KerkenvisieTransformatie

Herbestemming Heilig Hartkerk naar gezondheidscentrum

By september 9, 2022december 22nd, 2022No Comments

JADE is blij om eindelijk het nieuws te kunnen delen dat we werken aan de herbestemming van de Heilig Hartkerk in De Gorzen, Schiedam. 

In opdracht van JOEL Investments wordt het monumentale gebouw, ook wel bekend als de Gorzenkerk, getransformeerd tot een wijkgericht gezondheidscentrum met zorgwoningen voor dementerende ouderen.

Het eerste ontwerp van de katholieke kerk kwam van de hand van Pierre Cuypers. In 1920 kreeg hij de opdracht om een kerk te bouwen voor De Gorzen. Vanwege de Eerste Wereldoorlog kon het neogotische ontwerp niet uitgevoerd worden, er waren namelijk buitenlandse materialen voor nodig. Vier jaar later raakte architect Han Groenewegen betrokken bij het project. Hij tekende het uiteindelijke ontwerp met zakelijke bouwstijl en verwant aan de Amsterdamse School. Daarnaast heeft Han Groenewegen ook bijgedragen aan het interieur, zo heeft hij ook de altaren, communiebanken, de doopvont en kandelaars ontworpen.

In 2020 is de katholieke kerk aan de eredienst onttrokken. Ondanks de tijdelijke huisvesting van een Pinkstergemeenschap, stond het gebouw vrijwel leeg. Door de herbestemming naar een inclusief gezondheidscentrum zal het gebouw zijn maatschappelijke rol in De Gorzen blijven vervullen.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 was dit gemeentelijk monument ook van binnen te bewonderen.

In deze video is meer te zien en te leren over de indrukwekkende bakstenen kerk in De Gorzen.

Lees het artikel op schiedam24.nl over de bewonersavond waarin JADE de plannen toelicht aan de wijk.