Na een intensieve training en afsluitend examen hebben we het certificaat bemachtigd van ‘Passive House Designer’. Dit stelt ons in staat gebouwen te maken die nauwelijks energie verbruiken en gezond en comfortabel zijn. De passiefhuis standaard is, anders dan de naam doet vermoeden, naast woongebouwen ook toe te passen op kantoor-, zorg- en schoolgebouwen.
Voordelen passiefhuis standaard
Een passief gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en is zo goed geïsoleerd dat deze op koude dagen grotendeels met zonne-energie via de ramen verwarmd kan worden. Het ontwerp zorgt ervoor dat tijdens de warme dagen het gebouw vanzelf koel blijft, dus zonder energieverspillende koelinstallaties in te hoeven zetten.
Naast een lage energierekening is het comfort van een passief gebouw uitmuntend vanwege:
- een constante binnentemperatuur, dus nooit te warm of te koud
- de gezonde binnenlucht
- geen last meer van tocht
- geen kans op schimmelvorming of vocht
Energieverbruik in ontwerpfase bepalen
Gebouwen hebben tijdens hun levensduur een zeer grote impact op het milieu, ze zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van het totale energieverbruik in ons land. Wat veel mensen niet weten is dat het energieverbruik van een gebouw tijdens het ontwerp wordt bepaald. Door te ontwerpen volgens de passiefhuis standaard worden de technische opbouw van het gebouw, de oriëntatie op de zon en het gebruik perfect op elkaar afgestemd. Het energieverbruik en het comfortniveau zijn zeer nauwkeurig te berekenen waardoor we al tijdens het ontwerp de werkelijke prestatie van het gebouw kennen. Dit in tegenstelling tot de theoretische rekenmethodes die gehanteerd worden om aan het bouwbesluit te voldoen.
Voordelig
‘Dat klinkt duur’ horen we je denken, het tegendeel is waar. De waarde van gebouwen worden steeds meer op hun prestaties beoordeeld. Je ziet al grote verschillen tussen energiezuinige huizen en slecht presterende huizen. Wij durven zelfs te stellen dat er nauwelijks meerkosten zijn om een gebouw passief te maken. Investeer iets meer in gebouwonderdelen die lang meegaan zoals een goede gebouwschil, kierdichting en warmte winnende ramen dan bespaar je op zaken die minder lang meegaan zoals installaties. Dus investeren in de juiste onderdelen resulteert behalve in een zeer laag energieverbruik ook in een uitmuntend comfort en een gezond binnenklimaat.
Toekomst
Is dit de toekomst? Brussel eist al sinds 2016 dat alle nieuwe gebouwen (en verbouwingen waarbij meer dan 75% wordt aangepast) voldoen aan de passiefhuis standaard. Vancouver sinds 2017. Daar wordt binnenkort ook ’s werelds hoogste passiefhuis van 60 verdiepingen gerealiseerd. New York start vanaf 2025 met een ‘building code’ gelijk aan de passiefhuis standaard. Verspreidt over de wereld zijn ca. 5500 passieve gebouwen gerealiseerd. De prestaties van dit soort gebouwen worden als sinds 1997 gemonitord en is het bewijs dat het principe werkt.
Inmiddels werken wij aan vier passiefhuis projecten: een vrijstaande woning nabij de Utrechtse Heuvelrug, een kleinschalig appartementen gebouw in Rotterdam, een woonbuurt met 23 CPO woningen en een hoogbouw project.
Contact
Wil jij een gebouw of huis realiseren met een minimale klimaatimpact, lage gebruikskosten en een uitmuntend comfort? Laat het dan ontwerpen volgens de passiefhuis standaard en neem contact op voor een presentatie waarin we de stappen helder uitleggen.