Skip to main content
Woongebouw

JADE in Kigali, Rwanda

By mei 9, 2014oktober 4th, 2014No Comments

JADE is op bezoek geweest in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Ons doel was het project met onze opdrachtgevers te bespreken en bij diverse partijen onder de aandacht te brengen. Ook hebben we eindelijk de locatie bezocht, toch wel essentieel om een gebouw goed te ontwerpen :-)

We hebben een aantal gebouwen tijdens de bouwfase bezocht en de lokale manier van bouwen bestudeerd. Bouwen gaat grotendeels met de hand, zelfs het storten van beton, het graven van zwembaden en het zagen van wapeningsstaven. De houten steigerconstructies zijn ware kunstwerken. Helaas worden er veel goedkope (lees: minder kwalitatieve bouwmaterialen) zoals kunststof kozijnen uit China gehaald. Plattegronden zijn vaak doolhoven en resulteren door de vele gangen en deuren tot onnodig extra kosten. Gekleurd spiegelglas wordt niet tegen de warmte ingezet maar is daar op dit moment gewoon erg hip.

In slechts drie dagen hebben we een aardig beeld van het leven in Rwanda, in de stad en op het platteland er rondom, gekregen. De verschillen tussen rijk en arm zijn groot. Er is nog veel te verbeteren. We begrijpen nu veel beter waarom er behoefte is aan ons als architect. Met deze nieuwe kennis zijn wij gestart met het aanpassen van het ontwerp voor het appartementengebouw. In plaats van het importeren van ondeugdelijke bouwmaterialen willen wij onderzoeken hoe lokale ambachten, zoals de mandenvlechterijen met hun fantasische patronen, te betrekken zijn in het ontwerp. Wellicht dat we hierdoor nieuwe markten kunnen generenen en daarmee helpen werkgelegenheid te verschaffen. Wordt vervolgd!