Skip to main content

Passiefhuis bouwstandaard

Een passief gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden.

comfortabel
Doordat het gebouw goed is geïsoleerd wordt het ook veel comfortabeler. Geen tocht of temperatuurverschillen in de ruimten. Voor de ramen zitten is net zo lekker warm als op andere plekken in het gebouw, dat is heel comfortabel!

gezond
Ook worden passiefhuizen goed geventileerd. Door de constante temperatuur en de schone binnenlucht is er geen condensvorming en dus geen schimmel, naast comfortabel is het ook een gezond gebouw.

duurzaam
Een passiefhuis maakt zoveel mogelijk gebruik van gratis energie, namelijk die van de zon. Dat maakt het een heel duurzaam gebouw.

kostenbesparend
Een passiefhuis is ook nog eens fijn voor de portemonnee! Er zijn minder installaties nodig, je krijgt meer kwaliteit en het gebouw heeft minder onderhoud nodig. En niet onbelangrijk: als het gebouw er eenmaal staat zijn de energierekeningen minimaal. Voor niets komt de zon op!

Zelfbouw woning passiefhuis
Passiefhuis in Woudenberg: de kaders rond de ramen houden de laagstaande oost en west zon tegen. Zo blijft het huis lekker koel.
Een toekomstbestendige bouwstandaard voor elk type gebouw en gebruik

Gebouwen, ook nieuwbouw, hebben veel thermische lekken en zijn onvoldoende geïsoleerd, waardoor het constant verwarmd moet worden en veel energie verbruikt. Zodra de verwarming uit gaat koelt het gebouw af, net zoals bij een koffiezetapparaat.

Een passiefhuis is zó goed geïsoleerd dat het enkel met de warmte van de zon, installaties en minimale bijverwarming op temperatuur blijft. Net zoals bij een thermosfles zorgt de goed geïsoleerde schil dat je drankje lekker warm blijft.

In Madrid, Heidelberg, New York, Vancouver, Massachusetts en Mexico is bouwen volgens de passiefhuis standaard al opgenomen in het beleid.

goed om te weten
Het benutten van de zon is een van de belangrijkste eigenschappen van de passiefhuizen. Uiteraard is dit ook uitgedacht voor de zomermaanden. Of het buiten nou warm of koud is, het gebouw groot of klein, binnen is er altijd een prettig klimaat van ca. 21 ℃.

Al vanaf de ontwerpfase is het belangrijk om de passiefhuisprincipes mee te nemen. Desalniettemin is een goed ontwerp niet compleet zonder de juiste afwerking om tot het passiefhuis standaard te komen.

Passief bouwen geldt niet alleen voor nieuwbouw. Ondanks het feit dat de oriëntatie en vorm van een bestaand gebouw maar in beperkte mate aangepast kan worden is bij een verbouwing ook de passiefhuisstandaard toe te passen.

In de winter kan de zon diep het gebouw binnenkomen waardoor er minder energie nodig is om te verwarmen. In de zomer houden we de zon juist tegen.

De passiefhuis standaard komt van het Passivhaus Institut. Het instituut is gevestigd in Duitsland, daar is ook het eerste passiefhuis gebouwd. In het Duits refereert het woord haus niet enkel naar een woonplek, maar ook naar gebouwen in de bredere zin. Er kan dus uiteraard ook energiezuinig, comfortabel en gezond gebouwd worden voor andere programma’s en schalen. Zo zijn er al scholen, ziekenhuizen, sociale woningbouwprojecten, fabriekshallen, kantoren, winkels en zelfs hele woonwijken volgens deze standaard gebouwd. Passiefhuis is dus een bouwstandaard en passieve gebouwen zijn gebouwd volgens die standaard. Het is geschikt voor elk type gebouw en gebruik.

Eelco Dekker is een gecertificeerd passiefhuis architect en geregistreerd bij het Passive House Institute.

Neem contact op met Eelco voor meer informatie over bouwen volgens de passiefhuis standaard 06 52322850 of mail via onderstaande button.

neem contact op

Passiefhuis projecten:

Passiefhuizen NOM-wijk, Krimpen aan den IJssel

Duurzaam CPO project van 23 huishoudens

Zelfbouw woning passiefhuis

Passiefhuis Woudenberg

Energiezuinige schuurwoning in bebost landschap

Passiefhuis appartementen, Rotterdam

Kleinschalig appartementengebouw volgens het passiefhuis principe

Dijkvilla, Rhoon

Beslotenheid versus transparantie

Verbouwing jaren 70 woning, Krimpen aan de Lek

Nieuw duurzaam jasje en herindeling van woning in groene omgeving

Schuurwoning

Schuurwoning, Bruchem

Strakke schuurwoning in landelijk gebied

verbouwing

Parkvilla, Voorschoten

Jaren 70 woning nu comfortabel en energiezuinig

Terraswoning, Nieuwkoop

1-laagse woning met uitzicht op natuurpark