Skip to main content

passiefhuis

Comfortabel en gezond wonen in een passiefhuis

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en de woning is zó goed geïsoleerd dat deze op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden.

JADE realiseert comfortabele, gezonde, duurzame en veerkrachtige woningen die zeer weinig energie vereisen.

Meer weten over het passiefhuis principe?

neem contact op

draag bij aan verandering

Gebouwen hebben een zeer grote impact op het milieu, ze zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van het totale energieverbruik in ons land. Om dit percentage te verminderen worden in Nederland de eisen qua energieverbruik voor nieuw te bouwen of te verbouwen woningen steeds verder aangescherpt. Maar dit gaat te langzaam; de eisen leiden nog lang niet tot energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen die lang mee gaan. Jij kunt dit helpen veranderen:

Het is mogelijk om jouw gebouw of nieuwe woning volgens de passiefhuis standaard te ontwerpen. Het comfort in het gebouw of de woning en de gezondheid voor de gebruikers worden hierdoor tevens sterk verbeterd.

Wat veel mensen niet weten is dat het energieverbruik van een gebouw voor het grootste deel tijdens het ontwerp wordt bepaald. Ontwerpen en bouwen volgens de passiefhuis standaard houdt in dat de technische opbouw van het gebouw, de oriëntatie op de zon en het gebruik volledig op elkaar zijn afgestemd. Het energieverbruik is zeer nauwkeurig te voorspellen. Dit kan in ieder gebouw en op iedere plek in de wereld dus ook in Nederland.

optimaal ontwerp

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en de woning is zo goed geïsoleerd dat deze op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. Speciale aandacht gaat uit naar het tegenhouden van de zon in de zomer om zonder mechanische koeling het huis koel te houden. In de winter wordt de zon juist binnen gelaten om het huis te helpen opwarmen.
Het comfort van een passiefhuis is zeer hoog, er is geen tocht, geen kans op schimmelvorming en vocht, er is gezonde binnenlucht en zal zeer weinig energie vereisen.

Een passiefhuis is zeer makkelijk energieneutraal te maken waardoor de kosten voor energie per maand op €0 uitkomen. In een passiefhuis zijn er minder grote installaties nodig om het comfort te regelen. Dit scheelt geld, niet alleen tijdens de bouw maar ook omdat installaties maar 15 jaar mee gaan en dan vervangen moeten worden.

Gebruik ecologische materialen. Deze stoten geen schadelijke stoffen uit en kunnen vanwege hun natuurlijke eigenschappen langzaam vocht opnemen en weer afstaan.

gunstige oplossingen

Een meerlaags woongebouw (kan ook een andere functie zoals kantoor, zorg of school zijn) is met een compacte vorm en goede oriëntatie op de zon eenvoudig passief te maken. Wij durven zelfs te stellen dat er geen meerkosten, waarschijnlijk zelfs minderkosten, zijn om een nieuw gebouw passief te maken.

Een vrijstaand passiefhuis bouwen kost ca. 5% meer dan een huis dat voldoet aan de minimale eisen van het bouwbesluit. Daar staat tegenover dat de energierekening zeer laag is of zelfs €0 bedraagt. Door de goede gebouwschil kunnen we besparen op de kosten voor installaties. Daarnaast zien we dat de kosten van fossiele brandstof al jaren en zeker de laatste tijd stijgen. We kunnen dus stellen dat hoe lager het energieverbruik van je woning is, des te hoger de waarde blijft. Maar eigenlijk moet een passiefhuis niet beoordeeld worden op kosten maar op zijn prestaties! De vraag is wat het je waard is om in een comfortabele en gezonde woning te wonen.

En dan nog dit: wetenschappers voorspellen dat er, door de klimaatveranderingen, vanaf nu iedere twee jaar een hittegolf plaats gaat vinden in Nederland. Door een woning of woongebouw te bouwen die haast geen energie verbruikt draag je veel bij aan het tegengaan van verdere opwarming van de aarde. Bovendien zal jouw woning of gebouw koel blijven tijdens een hittegolf!

We hebben deze kennis in huis maar we werken ook samen met andere passiefhuis experts. Samen beoordelen we, aan de hand van tekeningen en berekeningen, de impact van bepaalde keuzes zoals bijvoorbeeld de vorm, materialen, wel of geen dakoverstekken en welke installaties er nodig zijn. Hierdoor kunnen wij de reductie van de jaarlijkse energiekosten berekenen, maar geven ook inzicht in de investering die dit vraagt. Op deze manier komen we tot de beste afweging en meest gunstige oplossing voor jouw specifieke situatie.

Eelco Dekker is een gecertificeerd passiefhuis architect en geregistreerd bij het Passive House Intitute.

JADE is aangesloten bij het adviseursnetwerk PassiefBouwen

JADE passiefhuis projecten:

Passiefhuizen NOM-wijk, Krimpen aan den IJssel

Duurzaam CPO project van 23 huishoudens

passiefhuis appartement energiezuinig

Passiefhuis appartementen, Rotterdam

Kleinschalig appartementengebouw volgens het passiefhuis principe

De Hofmaker, Nijmegen

Circulaire en energiezuinige sociale huurwoningen

woningbouw project

Flexibele woningen, Waalwijk

Woningblok volgens passiefhuis principe

passiefhuis

Passiefhuis, Nijmegen

Compact passiefhuis met veranda

“Sommige ontwerpen, zoals DE HOFMAKER, maakten gebruik van een sterk methodische benadering voor hun materiaalkeuze, wat gewaardeerd werd door de jury.”

Complimenten voor JADE in juryrapport Volksbelang
(prijsvraag circulaire en energiezuinige sociale huurwoningen)