Comfortabel en gezond wonen in een passiefhuis

“Wij realiseren comfortabele, gezonde, duurzame en veerkrachtige woningen die zeer weinig energie vereisen”

Gebouwen hebben een zeer grote impact op het milieu, ze zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van het totale energieverbruik in ons land. Om dit percentage te verminderen worden in Nederland de eisen qua energieverbruik voor nieuw te bouwen of te verbouwen woningen steeds verder aangescherpt. Maar dit gaat te langzaam; de eisen leiden nog lang niet tot energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen die lang mee gaan. Dit gaan we veranderen:

Het is mogelijk om van uw nieuwe woning of woongebouw een passief, energieneutraal of zelfs een energieleverend gebouw te maken. Onze ambities qua duurzaamheid en het verminderen van gebruikskosten liggen hoger dan de huidige eisen. Het comfort in de woning en daarmee uw gezondheid worden hierdoor tevens sterk verbeterd. Wij merken dat mensen en bedrijven zich steeds meer bewust zijn van hun energieverbruik en de milieubelasting die dit met zich meebrengt. Steeds vaker wordt ons gevraagd om een passief- of energieneutraal huis of woongebouw te ontwerpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk en wat komt hier allemaal bij kijken?

Wat veel mensen niet weten is dat het energieverbruik van een woning voor het grootste deel tijdens het ontwerp wordt bepaald. Een ongunstige oriëntatie leidt tot hogere energiekosten en tot meer installaties om het binnenklimaat aangenaam te houden.

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en de woning is zo goed geïsoleerd dat deze op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. Speciale aandacht gaat uit naar het tegenhouden van de zon in de zomer om zonder mechanische koeling het huis koel te houden. In de winter wordt de zon juist binnen gelaten om het huis te helpen opwarmen.

Het comfort van een passiefhuis is zeer hoog, er is geen tocht, geen kans op schimmelvorming en vocht, er is gezonde binnenlucht en zal zeer weinig energie vereisen.

Een passiefhuis is zeer makkelijk energie-neutraal te maken waardoor de kosten voor energie per maand op €0 uitkomen. In een passiefhuis zijn er minder grote installaties nodig om het comfort te regelen. Dit scheelt geld, niet alleen tijdens de bouw maar ook omdat installaties maar 15 jaar mee gaan en dan vervangen moeten worden.

Deze ecologische materialen stoten geen schadelijke stoffen uit en kunnen vanwege hun natuurlijke eigenschappen bijvoorbeeld langzaam vocht opnemen en weer afstaan.

Een passiefhuis bouwen kost ca. 5 tot 10% meer dan een huis dat voldoet aan de minimale eisen van het bouwbesluit. Daar staat tegenover dat de energierekening zeer laag is of zelfs €0 bedraagt. Er kan bespaard worden op de kosten voor installaties en sommige gemeenten geven zelfs subsidie voor het realiseren van een passiefhuis. Dit kan oplopen tot €10.000.  Daarnaast zien we dat de kosten van fossiele brandstof al jaren stijgen. We kunnen dus stellen dat hoe lager het energieverbruik van uw woning is, des te hoger de waarde blijft. Maar eigenlijk moet een passiefhuis niet beoordeeld worden op kosten maar op zijn prestaties! De vraag is wat het waard is om in een comfortabele en gezonde woning te wonen.

En dan nog dit: wetenschappers voorspellen dat er, door de klimaatveranderingen, vanaf nu iedere twee jaar een hittegolf plaats gaat vinden in Nederland. Door een woning of woongebouw te bouwen die haast geen energie verbruikt draagt u veel bij aan het tegengaan van verdere opwarming van de aarde. Bovendien zal uw woning of gebouw koel blijven tijdens een hittegolf!

JADE architecten werkt al tijdens het ontwerp samen met een gecertificeerde passiefhuisexpert. Samen beoordelen we, aan de hand van tekeningen en berekeningen, de impact van bepaalde keuzes zoals bijvoorbeeld de vorm, materialen, wel of geen dakoverstekken en welke installaties er nodig zijn. Hierdoor kunnen wij de reductie van de jaarlijkse energiekosten berekenen, maar geven ook inzicht in de investering die dit vraagt. Op deze manier komen we tot de beste afweging en meest gunstige oplossing voor uw situatie. Bekijk voor meer informatie hier onze concept-woning in Lent.

Door te kiezen voor hernieuwbare natuurlijke materialen wordt het comfort van de woning nog eens extra vergroot.
 

Plan hier een SchetsGesprek in.
Samen kunnen we verder inzoomen op uw concrete plannen.

schetsgesprek
verbouwing