Skip to main content

passiefhuis bouwstandaard

Toekomstbestendige bouwstandaard voor elk type gebouw en gebruik

Een passiefhuis gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden.

Gebouwen, ook nieuwbouw, hebben veel thermische lekken en zijn onvoldoende geïsoleerd, waardoor het constant verwarmd moet worden en veel energie verbruikt. Zodra de verwarming uit gaat koelt het gebouw af, net zoals bij een koffiezetapparaat.

Een passiefhuis is zó goed geïsoleerd dat het enkel met de warmte van de zon, installaties en minimale bijverwarming op temperatuur blijft. Net zoals bij een thermosfles zorgt de goed geïsoleerde schil dat je drankje lekker warm blijft.

De passiefhuis standaard heeft nog veel meer voordelen

comfortabel

Doordat het gebouw goed is geïsoleerd wordt het ook veel comfortabeler. Geen tocht of temperatuurverschillen in de ruimten. Voor de ramen zitten is net zo lekker warm als op andere plekken in het gebouw, dat is heel comfortabel!

gezond

Ook worden passiefhuizen goed geventileerd. Door de constante temperatuur en de schone binnenlucht is er geen condensvorming en dus geen schimmel, naast comfortabel is het ook een gezond gebouw.

duurzaam

Een passiefhuis maakt zoveel mogelijk gebruik van gratis energie, namelijk die van de zon. Dat maakt het een heel duurzaam gebouw.

kostenbesparend

Een passiefhuis is ook nog eens fijn voor de portemonnee! Als het gebouw er eenmaal staat zijn de energierekeningen minimaal. Voor niets komt de zon op!

Geïnteresseerd in bouwen volgens de passiefhuis standaard?

neem contact op

In Madrid, Heidelberg, New york, Vancouver, Massachusetts en Mexico is bouwen volgens de passiefhuis standaard al opgenomen in het beleid.

goed om te weten

Het benutten van de zon is een van de belangrijkste eigenschappen van de passiefhuizen. Uiteraard is dit ook uitgedacht voor de zomermaanden. Of het buiten nou warm of koud is, het gebouw groot of klein, binnen is er altijd een prettig klimaat van ca. 21 ℃.

Al vanaf de ontwerpfase is het belangrijk om de passiefhuisprincipes mee te nemen. Desalniettemin is een goed ontwerp niet compleet zonder de juiste afwerking om tot het passiefhuis standaard te komen.

Passief bouwen geldt niet alleen voor nieuwbouw. Ondanks het feit dat de oriëntatie en vorm van een bestaand gebouw maar in beperkte mate aangepast kan worden is bij een verbouwing ook de passiefhuisstandaard toe te passen.

Eelco Dekker is een gecertificeerd passiefhuis architect en geregistreerd bij het Passive House Institute.

neem contact op

De passiefhuis standaard komt van het Passivhaus Institut. Het instituut is gevestigd in Duitsland, daar is ook het eerste passiefhuis gebouwd. In het Duits refereert het woord haus niet enkel naar een woonplek, maar ook naar gebouwen in de bredere zin. Er kan dus uiteraard ook energiezuinig, comfortabel en gezond gebouwd worden voor andere programma’s en schalen. Zo zijn er al scholen, ziekenhuizen, sociale woningbouwprojecten, fabriekshallen, kantoren, winkels en zelfs hele woonwijken volgens deze standaard gebouwd. Passiefhuis is dus een bouwstandaard en passieve gebouwen zijn gebouwd volgens die standaard. Het is geschikt voor elk type gebouw en gebruik.

JADE passiefhuis projecten:

Zelfbouw woning passiefhuis

Passiefhuis Woudenberg

Energiezuinige schuurwoning in bebost landschap

Passiefhuizen NOM-wijk, Krimpen aan den IJssel

Duurzaam CPO project van 23 huishoudens

passiefhuis appartement energiezuinig

Passiefhuis appartementen, Rotterdam

Kleinschalig appartementengebouw volgens het passiefhuis principe

De Hofmaker, Nijmegen

Circulaire en energiezuinige sociale huurwoningen

woningbouw project

Flexibele woningen, Waalwijk

Woningblok volgens passiefhuis principe

passiefhuis

Passiefhuis, Nijmegen

Compact passiefhuis met veranda