passiefhuis

Comfortabel en gezond wonen in een passiefhuis

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en de woning is zó goed geïsoleerd dat deze op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden.

JADE realiseert comfortabele, gezonde, duurzame en veerkrachtige woningen die zeer weinig energie vereisen.

Meer weten over het passiefhuis principe?

neem contact op

draag bij aan verandering

Gebouwen hebben een zeer grote impact op het milieu, ze zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van het totale energieverbruik in ons land. Om dit percentage te verminderen worden in Nederland de eisen qua energieverbruik voor nieuw te bouwen of te verbouwen woningen steeds verder aangescherpt. Maar dit gaat te langzaam; de eisen leiden nog lang niet tot energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen die lang mee gaan. Jij kunt dit helpen veranderen:

Het is mogelijk om van jouw nieuwe woning een passiefhuis te maken. Het comfort in de woning en je gezondheid worden hierdoor tevens sterk verbeterd.

Wat veel mensen niet weten is dat het energieverbruik van een woning voor het grootste deel tijdens het ontwerp wordt bepaald. Een ongunstige oriëntatie leidt tot hogere energiekosten en tot meer installaties om het binnenklimaat aangenaam te houden.

optimaal ontwerp

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en de woning is zo goed geïsoleerd dat deze op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. Speciale aandacht gaat uit naar het tegenhouden van de zon in de zomer om zonder mechanische koeling het huis koel te houden. In de winter wordt de zon juist binnen gelaten om het huis te helpen opwarmen.
Het comfort van een passiefhuis is zeer hoog, er is geen tocht, geen kans op schimmelvorming en vocht, er is gezonde binnenlucht en zal zeer weinig energie vereisen.

Een passiefhuis is zeer makkelijk energie-neutraal te maken waardoor de kosten voor energie per maand op €0 uitkomen. In een passiefhuis zijn er minder grote installaties nodig om het comfort te regelen. Dit scheelt geld, niet alleen tijdens de bouw maar ook omdat installaties maar 15 jaar mee gaan en dan vervangen moeten worden.

Gebruik ecologische materialen. Deze stoten geen schadelijke stoffen uit en kunnen vanwege hun natuurlijke eigenschappen langzaam vocht opnemen en weer afstaan.

gunstige oplossingen

Een passiefhuis bouwen kost ca. 5 tot 10% meer dan een huis dat voldoet aan de minimale eisen van het bouwbesluit. Daar staat tegenover dat de energierekening zeer laag is of zelfs €0 bedraagt. Er kan bespaard worden op de kosten voor installaties en sommige gemeenten geven zelfs subsidie voor het realiseren van een passiefhuis. Dit kan oplopen tot €10.000. Daarnaast zien we dat de kosten van fossiele brandstof al jaren stijgen. We kunnen dus stellen dat hoe lager het energieverbruik van je woning is, des te hoger de waarde blijft. Maar eigenlijk moet een passiefhuis niet beoordeeld worden op kosten maar op zijn prestaties! De vraag is wat het je waard is om in een comfortabele en gezonde woning te wonen.

En dan nog dit: wetenschappers voorspellen dat er, door de klimaatveranderingen, vanaf nu iedere twee jaar een hittegolf plaats gaat vinden in Nederland. Door een woning of woongebouw te bouwen die haast geen energie verbruikt draag je veel bij aan het tegengaan van verdere opwarming van de aarde. Bovendien zal jouw woning of gebouw koel blijven tijdens een hittegolf!

JADE werkt samen met een gecertificeerde passiefhuisexpert. Samen beoordelen we, aan de hand van tekeningen en berekeningen, de impact van bepaalde keuzes zoals bijvoorbeeld de vorm, materialen, wel of geen dakoverstekken en welke installaties er nodig zijn. Hierdoor kunnen wij de reductie van de jaarlijkse energiekosten berekenen, maar geven ook inzicht in de investering die dit vraagt. Op deze manier komen we tot de beste afweging en meest gunstige oplossing voor jouw specifieke situatie.


JADE is aangesloten bij het adviseursnetwerk PassiefBouwen

JADE passiefhuis projecten:

NOM-wijk, Krimpen aan den IJssel

Duurzaam CPO project van 23 huishoudens

De Hofmaker, Nijmegen

Circulaire en energiezuinige sociale huurwoningen

woningbouw project

Flexibele woningen, Waalwijk

Woningblok volgens passiefhuis principe

passiefhuis

Passiefhuis, Nijmegen

Compact passiefhuis met veranda

“Sommige ontwerpen, zoals DE HOFMAKER, maakten gebruik van een sterk methodische benadering voor hun materiaalkeuze, wat gewaardeerd werd door de jury.”

Complimenten voor JADE in juryrapport Volksbelang
(prijsvraag circulaire en energiezuinige sociale huurwoningen)