Zelfbouw woning
Laren
380m2

Opdrachtgever: particulier

In een bosrijke wijk van Laren ligt verborgen tussen monumentale bomen een oud, klein huisje. Deze woning en de achtergelegen voormalige drukkerij voldoen allang niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd en maken plaats voor een riante bosvilla.

De karakteristieke opzet van het oude kavel vormt het uitgangspunt voor de nieuwe woning: het perceel is opgedeeld in een bostuin met oude bomen aan de voorzijde en een open plek gericht op de zon aan de achterkant. Aan de straat liggen, verscholen tussen de stammen van het bos, het atelier en een stallingsruimte voor de auto’s.

Het huis benut zowel in het interieur als in het exterieur volop de potenties van het perceel. De woon- en werkkamer op de begane grond liggen aan de boszijde, de informele keuken en eetkamer aan de open tuin en het terras. Daartussen bevinden zich de voorzieningen als bijkeuken, toilet, garderobe en trap. De gang beneden en de overloop boven liggen haaks op het huis en verbinden daarmee de voorkant met de achterkant: het bos met de open tuin. De eerste verdieping biedt ruimte aan vier slaapkamers en twee badkamers.

Door de bewerking van het woonvolume – het draaien van de eerste verdieping ten opzichte van de begane grond en het ‘verschuiven’ van delen van de plattegrond – wordt het contact tussen binnen en buiten vergroot. De slaapkamers hebben balkons, de voordeur en het terras een overstek dat voor beschutting zorgt.

Het huis wordt uitgevoerd in grijs metselwerk, zowel als afwerking van de muren als van de overstekken en balkons. De inspringende en uitstekende delen vormen daardoor één geheel, de woning oogt als een bewerkt volume in het groen. Het grijze metselwerk contrasteert met het bos maar voegt zich tegelijkertijd in elk jaargetijde naar z’n omgeving. De lange, gemêleerde baksteen creëert een levendig beeld van gemengde grijstinten en geeft het huis een robuust doch chique karakter.