loft woningen

Uitgaande van de driehoekige rooilijnen van het bestemmingsplan is de oplossing om de hele driehoek maximaal te vullen met bebouwing, een voor de hand liggende keuze. Brugstraat en Havensingel zouden daardoor op een gelijkwaardige manier samenkomen op het Brugplein. De actuele situatie is minder symmetrisch en gelijkwaardig en vraagt om een andere stedenbouwkundige interpretatie.Bovengronds is de straatwand van de Havensingel tot in de punt van de driehoek doorgezet, maar ondergronds maakt het gebouw vanuit de Brugstraat een nieuwe connectie naar het water. Zo ontstaat een balkon aan het water en een nieuw Brugplein, dat het einde van de Havensingel duidelijk markeert. Het wonen kan zich richten op de Dommel, de Citadel en de historische binnenstad. De gevels aan de waterzijde zijn helemaal van glas om de vier woon-werklofts maximaal uitzicht te verschaffen. Aan de Brugstraat heeft het gebouw een blinde geluidwerende gevel, wat het sculpturale en diamantvormige karakter van het gebouw versterkt. Onderin bevindt zich de entree naar de commerciële ruimten. Een trap in de punt van het gebouw, geeft onder de straat door, toegang tot de werkruimten. Een groot venster in het talud aan de voet van het water vormt een groot contrast met de ondoordringbare vestingmuur aan de overzijde.

Programma:
5 Woonwerk-lofts van gem. 120m2 en 600m2 commerciële ruimte

Ontwerp:
Tarra architectuur & stedenbouw
Meewerkend architect Eelco Dekker

Opdrachtgever:
TPN bouw

Status:
gerealiseerd 2007