Vlakbij de binnenstad van Nijmegen ligt tussen het plaatsje Lent en de rivier de Waal een uitbreidingslocatie onder de noemer ‘Plant je Vlag’. Toekomstige bewoners kunnen in het voormalige tuinbouw- en kassengebied letterlijk een stukje land claimen en daarop een eigen huis realiseren.

De woning kenmerkt zich door de beperkte bouwkosten en de eigenschappen van een passief huis. Deze ambities hebben geleid tot een zeer compact en efficiënt volume dat wordt gebouwd in een massief houtbouwsysteem. Gecombineerd met de slimme modules waaruit de woning bestaat maakt dit het mogelijk in de toekomst delen te veranderen of aan te bouwen. De keuzes in positionering op het kavel, de indeling van de plattegrond en gevels, de materialen en in de bouw- en installatiesystemen maken het huis bijzonder duurzaam en prettig om in te wonen.

Het beperkte budget en compacte volume leiden niet tot concessies in wooncomfort, functionaliteit of esthetische kwaliteit. Integendeel: de uitvoering in hout en de passief-huisprincipes geven de woning een warme en behaaglijke sfeer. Op de begane grond bevinden zich de keuken, eetkamer en woonkamer op de zon. De koude zijde op het noorden herbergt de hal, bijkeuken en trap naar de overloop en badkamers op de eerste verdieping. Hier liggen vier slaapkamers, elk met een eigen toegang tot het balkon.

Het huis heeft een asymetrische kap met een hoge goot op het zuiden. Tussen de tuin buiten en de verblijfsruimten binnen bevindt zich een bufferzone met veranda en balkons. Deze strook is in het voor- en najaar al snel behaaglijk om te verblijven en vormt juist in de zomer een natuurlijk schaduwzone voor de kamers binnen. De schuivende elementen, gemaakt uit houten lamellen, vormen één geheel met de vaste bekleding van de gevels en dienen als zonwering en privacyscherm voor de woonruimten op het zuiden.

Ontwerp: 2010
Oppervlakte: 150m2