passiefhuis appartement energiezuinig

Nieuwbouw
Passiefhuis
Zwart Janstraat, Rotterdam
525 m2 bvo
140 m2 daktuin
2 appartementen
1 kantoorruimte

Opdrachtgever: Jessica Nielsen en Eelco Dekker
Passiefhuis adviseur: BCD Advies
Constructeur: IBT
Aannemer: Den Butter en Voogt
Daktuin- en patio ontwerp: Jessica Nielsen
Fundering: Kandt BV
CLT: Ekoflin
Passiefhuis certificering: Svetlin Dobrevski

Kleinschalig appartementengebouw volgens het passiefhuis principe

De levendige Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam kenmerkt zich door een aaneengesloten winkelplint met daarboven woningen. Op één plek is echter een braakliggend stukje grond dat al sinds het jaar 2000 wacht op een nieuwe bestemming. Op deze plek realiseren wij twee bijzondere stadswoningen en een bedrijfsruimte.

Onder het motto ‘Put your money where your mouth is’ ontwikkelen wij dit kavel vanuit de principes en ambities die ook de basis vormen voor de architectuur van JADE architecten en de landschaps- en tuinontwerpen van Jessica Nielsen. Met dit gebouw laten wij zien dat het mogelijk is zeer energiezuinig, biobased, natuurinclusief en aanpasbaar te bouwen midden in de stad. Dit gebouw kan de start zijn van een gezonde stad vol passieve betaalbare gebouwen!

Passiefhuis
Dit kleinschalige appartementengebouw is opgezet volgens de principes van het passiefhuis. Het gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en het is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden.

Investeren in low-tech oplossingen
Wij doen bewust extra investeringen in gebouwonderdelen die lang meegaan zoals een zeer goed geïsoleerde gebouwschil, dit leidt tot besparingen op zaken die minder lang meegaan zoals installaties. Investeren in low-tech oplossingen zoals een goede gebouwschil, kierdichting en warmtewinnende ramen resulteren in lage warmtevragen, een uitmuntend comfort en een prettig binnenklimaat. Zo realiseren wij een comfortabel, gezond, duurzaam en adaptief appartementengebouw.

Open building
Het gebouw wordt ook duurzaam door het hanteren van flexibel indeelbare plattegronden, het ‘open building’ principe. Dit betekent dat constructie en inbouw, zoals scheidingswanden en installaties, los van elkaar worden gehouden en in de toekomst weer aan te passen zijn aan de veranderende woonwensen van de nieuwe bewoners of nieuwe technieken. Zo blijft het gebouw courant, is het geschikt voor meerdere doelgroepen en gaat het langer mee.

Circulair
We bouwen milieubewust en maken zoveel mogelijk gebruik van biobased en circulaire materialen zoals het CLT casco. Deze materialen stoten tijdens hun levensduur geen schadelijke stoffen uit wat ten goede komt aan het binnenklimaat. Het gebouw is zo opgebouwd dat onderdelen qua levensduur op elkaar afgestemd zijn en eenvoudig losgekoppeld en vervangen kunnen worden zonder de andere onderdelen aan te tasten.

Er is tot op detailniveau onderzocht of de materialen met verschillende levensduren goed losmaakbaar zijn. Door middel van deze optimalisatie wordt de totale levensduur van het gebouw verlengd.

Lichtgewicht gevel
Het pand steekt boven de daken van de buurpanden uit en de zijgevels zijn deels zichtbaar vanaf de straat. Er is gekozen voor een lichtgewicht gevel van een materiaal dat romdom strak en eenduidig toe te passen is. De zwarte gevelplaten hebben een op maat ontworpen perforatie en verwijzen subtiel naar de locatie van het gebouw, de Zwart Janstraat.

CO2 opslag
Ten opzichte van een traditionele bouwmethode besparen we door het toepassen van CLT (Cross Laminated Timber) 93.000 kg CO2. Dit is gelijk aan 425.000 km rijden met een middenklasse auto of de jaarlijkse uitstoot van elektra verbruik van 60 huishoudens.

Retentiedak
Op het dak wordt regenwater opgevangen in een waterretentielaag en langzaam afgegeven aan de planten en bomen van de daktuin. Bij hevige regenval wordt het riool minder belast dankzij het retentiedak.

Natuurvriendelijk
In de daktuin passen we inheemse beplanting toe ter versterking van de biodiversiteit. Er is veel variatie in type beplanting met voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Door een uitgekiende selectie van planten die op verschillende momenten bloeien worden insecten het hele jaar door voorzien van stuifmeel en nectar.

Wil je meer weten hoe we zo’n passiefhuis maken? Lees meer op deze explainer.

Er is op aarde maar één Zwart Janstraat. 300 jaar voor de bouw van het Oude Noorden is Willem van Oranje, stadhouder van Holland, gevlucht naar Duitsland. Zijn opvolger, graaf Bossu, belegerde Rotterdam. Een leger burgers had de verdediging van de stad op zich genomen. Hun leider was een smid met de naam Swart Jan. Tijdens het gevecht was Swart Jan de eerste die sneuvelde. Nu herinnert bijna niets meer aan de Spaanse terreur van 1572 behalve de straatnamen in het Oude Noorden: de Burgemeester Roosstraat, de Erasmusstraat en de Zwart Janstraat.
Bron: televisieprogramma Het Oude Noorden Dore van Duivenbode