Nieuwbouw
Opdrachtgever: Jessica Nielsen en Eelco Dekker
Daktuin- en patio ontwerp: Jessica Nielsen
Passiefhuis ontwerper: Seven
Passiefhuis certificering: Passive House School
Aannemer: Den Butter & Voogt
Constructeur: IBT
Geluidadvies extern: Mobius Consult
Geluidadvies Intern: Nieman
3D locatie scan: Fund BV
Brandveiligheid: Bureau Brandpreventie
Fundering: Kandt BV
CLT engineering en constructie: Ekoflin + Binderholz
Staalconstructie: Stalent
Kozijnen: ENERsign
Gevelbekleding: Bruag
Dakbedekking: PWM
Elektrische installatie: GP installaties
Water installatie: Seton
Ventilatie: Lints Ventilatie
Luchtdichte materialen: Siga
Blowerdoortest: NHLTI energieadvies
Fotografie: Titia Hahne & JADE architecten
Kleinschalig appartementengebouw volgens de passiefhuis standaard
De levendige Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam kenmerkt zich door een aaneengesloten winkelplint met daarboven woningen. Op één plek lag een braakliggend stukje grond dat al sinds het jaar 2000 wachtte op een nieuwe bestemming. Op deze plek realiseerden wij twee bijzondere stadswoningen en onze nieuwe kantoorruimte.
Onder het motto ‘Put your money where your mouth is’ ontwikkelden wij dit kavel vanuit de principes en ambities die ook de basis vormen voor de architectuur van JADE architecten en de landschaps- en tuinontwerpen van Jessica Nielsen. Met dit gebouw laten wij zien dat het mogelijk is zeer energiezuinig, biobased, natuurinclusief en aanpasbaar te bouwen midden in de stad. Dit gebouw kan de start zijn van een gezonde stad vol passieve betaalbare gebouwen!
Passiefhuis
Dit kleinschalige appartementengebouw is opgezet volgens de standaard van het passiefhuis. Het gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en het is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. Het heeft geen normale verwarming, maar kan vanwege de passiefhuis bouwmethode met enkel de ventilatielucht verwarmd en gekoeld worden. Dit resulteert in een gebouw dat 70% minder energie gebruikt dan eenzelfde gebouw dat volgens de BENG is gebouwd.
Dit gebouw is gedurende het hele proces onafhankelijk getoetst door een passiefhuis certificeerder. Het gebouw ontvangt binnenkort het passiefhuis certificaat.
Investeren in low-tech oplossingen
Wij hebben bewust geïnvesteerd in gebouwonderdelen die lang meegaan zoals een zeer goed geïsoleerde gebouwschil, dit leidt tot besparingen op zaken die minder lang meegaan zoals installaties. Investeren in low-tech oplossingen zoals een goede gebouwschil, kierdichting en warmtewinnende ramen resulteren in lage warmtevragen, een uitmuntend comfort en een prettig binnenklimaat. Zo realiseren wij een comfortabel, gezond, duurzaam en adaptief appartementengebouw.
Open building
Het gebouw is duurzaam door het hanteren van flexibel indeelbare plattegronden, het ‘open building’ principe. Dit betekent dat constructie en inbouw, zoals scheidingswanden en installaties, los van elkaar worden gehouden en in de toekomst weer aan te passen zijn aan de veranderende woonwensen van de nieuwe bewoners of nieuwe technieken. Zo blijft het gebouw courant, is het geschikt voor meerdere doelgroepen en gaat het langer mee.
Biobased en Circulair
We bouwen milieubewust en maken zoveel mogelijk gebruik van biobased en circulaire materialen zoals het CLT casco met de houtvezelisolatie rondom. Deze materialen stoten tijdens hun levensduur geen schadelijke stoffen uit wat ten goede komt aan het binnenklimaat. Het gebouw is zo opgebouwd dat onderdelen qua levensduur op elkaar afgestemd zijn en eenvoudig losgekoppeld en vervangen kunnen worden zonder de andere onderdelen aan te tasten. Zo kunnen per appartement de water- en elektraleidingen en de ventilatiekanalen aangepast worden. Er is tot op detailniveau onderzocht of de materialen met verschillende levensduren goed losmaakbaar zijn. Door middel van deze optimalisatie wordt de totale levensduur van het gebouw verlengd.
Lichtgewicht gevel
Het pand steekt boven de daken van de buurpanden uit en de zijgevels zijn deels zichtbaar vanaf de straat. Er is gekozen voor een lichtgewicht gevel van een materiaal dat rondom strak en eenduidig toe te passen is. De platen zijn gemaakt van 70% papier en een niet biobased hars en zijn voorzien van een coating die subtiel het licht reflecteert. De platen kunnen indien nodig eenvoudig verwijderd en verwisseld worden om bijvoorbeeld na verloop van tijd de isolatie te vervangen. Daarnaast kan de buitenste laag van de platen worden verwijderd en opnieuw gecoat worden, dit verlengt de levensduur en voorkomt dat de platen na vele jaren van dienst bij het afval terecht komen. De zwarte gevelplaten hebben een op maat ontworpen perforatie en verwijzen subtiel naar de locatie van het gebouw, de Zwart Janstraat in Noord.
CO2 opslag
Dit gebouw slaat 19.000 kg CO2 op. Een traditionele bouwmethode van beton en steen zou een uitstoot hebben gehad van 276.000 kg CO2. In totaal besparen we dus 295.000 kg CO2 door het toepassen van CLT, de houtvezel en andere bio-based materialen zoals de houtkorrels in de laag tussen de CLT vloer en de zwevende dekvloer. Dat is genoeg om een 4 persoons huishouden 33,6 jaar te voorzien van verwarming.
Retentiedak
Op het dak wordt 5500 liter regenwater opgevangen in een waterretentielaag en langzaam afgegeven aan de planten en bomen van de daktuin. Bij hevige regenval wordt het riool minder belast dankzij het retentiedak.
Natuurvriendelijk
In de daktuin passen we inheemse beplanting toe ter versterking van de biodiversiteit. Er is veel variatie in type beplanting met voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Door een uitgekiende selectie van planten die op verschillende momenten bloeien worden insecten het hele jaar door voorzien van stuifmeel en nectar.
Wil je meer weten hoe we zo’n passiefhuis maken? Lees meer op deze explainer.