Zelfbouw woning
Opdrachtgever: Particulier
Constructeur: IBT
Passiefhuis adviseur: Seven
Aannemer: Stark Bouw
Tuinontwerp: Jessica Nielsen
Midden in het labyrintische landschap van Woudenberg, waar dicht beboste percelen, boskamers en open velden elkaar afwisselen, komt Passiefhuis Woudenberg. De energiezuinige schuurwoning wordt gebouwd volgens het passiefhuis principe. Dat betekent dat de woning optimaal gebruik maakt van de zon, een gratis energiebron. Ook wordt deze zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. De wisselende perspectieven van het landschap met vergezichten en de omsloten boskamers, bekend als het mozaïeklandschap, hebben de plattegrond van deze energiezuinige woning gevormd.
Doordat de opdrachtgevers de ambitie van JADE delen om te bouwen volgens het passiefhuis principe is hier tijdens de schetsfase al rekening mee gehouden. De verschillende studies voor de woning zijn al in het begin van het traject voorgelegd aan de passiefhuis adviseur. Zo zijn de eisen om te voldoen aan het principe goed geïntegreerd in het ontwerp van Passiefhuis Woudenberg.
Het ingetogen volume wordt op de begane grond in tweeën gedeeld door in het midden een open ruimte te maken die aan de noord- en zuidgevel overloopt in een terras. Deze plek vormt het hart van de woning en verbindt het erf met de tuin aan de noordzijde. Het is tevens de meest collectieve ruimte, de woonkeuken, en fungeert als schakel tussen de meer ingetogen ruimten, namelijk de slaapkamer en de woonkamer, en binnen en buiten. Deze opening is noord-zuid georiënteerd, wat betekent dat het de woning schuin doorsnijdt en een spannende doorkijk oplevert tussen het erf en de open akkers aan de andere kant. Zo is het optimaal benutten van de zon niet alleen een eis waar de woning aan moet voldoen voor de energiezuinigheid, maar ook deel van het concept voor het ontwerp en de beleving van de toekomstige bewoners.
Op de bovenverdieping van de schuurwoning liggen de logeerkamers en een werkplek die aan een riante buitenruimte ligt. In tegenstelling tot de begane grond waar onder de bomen door gekeken kan worden is het hier mogelijk nog verder het landschap in te kijken over de boomtoppen heen.
Alle ramen op de begane grond hebben vaste houten kaders en op de verdieping houten luiken. De zon optimaal benutten betekent namelijk ook dat deze soms juist tegengehouden moet worden, om oververhitting in de zomer te voorkomen. De woning en het bijgebouw worden volledig bekleed met houten delen die langzaam vergrijzen. Dat levert een mooi palet met het landschap op. De materialisatie zorgt samen met het landschapsontwerp -dat uitgaat van inheemse planten en boerderijtypologieën uit de omgeving- voor een ingetogen inpassing in het prachtige landschap van Woudenberg.