transformatie | herbestemming havenloods

Schiecentrale fase 4b is het laatste onderdeel van de herontwikkeling van de vroegere Schiehavencentrale en omgeving. De combinatie van kantoorruimten, woningen en woonwerkeenheden brengt nog meer leven in het gebied, dat de afgelopen jaren al is uitgegroeid tot het audiovisuele centrum van de stad Rotterdam.
Schiecentrale fase 4b bestaat uit opzienbarende nieuwbouw, die om de noordwestelijke zijden van de oude Schiecentrale heen is gebouwd. Het nieuwe complex voorziet als een kleine stad het mediacentrum van verschillende typen woningen, voor mensen die nauw bij de audiovisuele wereld zijn betrokken of mensen met andere creatieve beroepen, die houden van de havensfeer die het gebied nog steeds ademt.
De nieuwbouw bevat grofweg 55.000 vierkante meter aan programma. Daarvan is 7000 vierkante meter bestemd voor kantoren. Verder is er plaats voor 156 vrij indeelbare woonwerkeenheden en twintig grondgebonden kadewoningen van elk 3,5 verdiepingen. De aanvullende voorzieningen bestaan uit een supermarkt (2000 vierkante meter), een gymzaal (600 vierkante meter), 400 parkeerplaatsen in een beheerde garage en een semi-publiek dek van 3000 vierkante meter. Een zonneterras, tribune en speelplaats maken het geheel compleet.
Het project kenmerkt zich vooral door een hoog gebouw, dat zich als een schijf van 130 meter lang en 50 meter hoog boven de oude elektriciteitscentrale verheft. In deze schijf van elf verdiepingen bevinden zich de kantoren en woonwerkeenheden. Deze zijn toegankelijk door een galerij, die is bekleed met RVS geweven doek. Aan de galerij hangen de bergingen, die direct tegenover de voordeur zijn gesitueerd. Aan de westzijde van het gebouw zijn alle verblijfsruimten voorzien van glazen gevels. Vanuit dit deel is er een overrompelend uitzicht over de Nieuwe Maas en de haven. De puien van de woonwerkeenheden zijn met harmonicadeuren van plafond tot vloer te openen, waardoor in het appartement een inpandige buitenruimte is te creëren.

Programma:
Multifunctioneel complex, 55.000m2: woningen, kantoren, woon- werkunits, supermarkt, sporthal, parkeergarage

Ontwerp:
Mei architecten en stedenbouwers
Meewerkend architect Eelco Dekker

Opdrachtgever:
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Proper Stok en PWS

Status:
gerealiseerd 2008