schuurwoning

De ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is één van de oudste en langste wegen van ons land. Langs die polderweg ligt een groep ruig begroeide eilandjes met op één ervan een oud huisje. Hiervoor in de plaats hebben wij een nieuwe, ‘schuurvormige’ woning ontworpen, volledig gericht op het buitenleven in het eigen kleine polderlandschap.

Het grootste en enige te bebouwen eiland vormt de basis voor een ensemble over de diepte van het kavel, bestaande uit een hoofdgebouw en bijgebouw met ertussen een zonterras. Door de langgerekte orientatie zijn de lange gevels en verblijfsruimtes volledig gericht op het uitzicht op de eilanden en de zon. De omgeving en het licht dringen diep door in het huis door glasvlakken, vides en buitenruimtes.

Het huis heeft langs de zijde met de buren een strook voorzieningen zoals entreehal met garderobe en toilet, technische ruimte, trap en bijkeuken. De open trap bevindt zich centraal in de woning en verbindt samen met een vide de beneden- met de bovenverdieping. Dit woonhart ligt in lijn met de reeks eilanden en creëert de uitgelezen plek voor het eetgedeelte en de binnen-buitenkamer: het beschutte inpandige terras met buitenhaard.

Op de koppen van het huis liggen de woonkamer en de keuken, de laatste mede gericht op het zonterras. Hier tegenover staat los van het huis het bijgebouw met daarin de auto’s en een muziekruimte. Op de woonverdieping bevinden zich twee slaapkamers met kleine badkamer en de hoofdslaapkamer met eigen badkamer en inloopkast. De overloop is groot uitgevoerd en dient als werkplek met een panorama over het groen en water.

Het huis is vormgegeven als een ‘schuurwoning’, een volume dat zich qua vorm en typologie voegt in het polderlandschap. De gevelbekleding van vergrijzend hout loopt door in het dak om de heldere vorm te accentueren, het materiaal zelf gaat op in de natuurlijke omgeving. De ramen zijn als robuuste glasvlakken in dak en gevels geplaatst, refererend aan de daklichten en grote openingen in boerenschuren. Het hout bekleedt niet alleen het huis maar vormt ook de terrassen die als lopers zijn uitgerold in het landschap.

Het ontwerp is helaas nooit uitgevoerd omdat de opdrachtgever vroegtijdig gestopt is met dit project. bent u geinteresseerd in dit ontwerp neem dan contact met ons op.

projectgegevens

Particulier (opdrachtgever)
JADE architecten (ontwerp)
Nieuwerkerk aan den IJssel (locatie)

Nieuwbouw schuurwoning (soort project)
285 m2 (oppervlakte huis)
60 m2 (oppervlakte bijgebouw)
Ontwerp (status)