Stapelhuis

Stapelhuis is onderdeel van een kleinschalige woningbouwontwikkeling in Berkel en Rodenrijs, bestaande uit vijf zelfbouwkavels. De essentie van het ontwerp voor de woning ligt in de stapeling van twee volumes, waarbij de 1e verdieping is gedraaid ten opzichte van de begane grond. De entree wordt gemarkeerd door de spectaculaire uitkraging, terwijl er binnen een ruimtelijke verbinding ontstaat tussen beide verdiepingen.

Het kavel is bijzonder door de positionering in het gemeentelijk stedenbouwkundig plan. Naast de toegang aan de voorzijde is het perceel met de auto te bereiken via een zijstraat. De diagonale verbinding tussen beide entrees is de basis voor de indeling van de woning, met daarnaast achterin de tuin een bijgebouw dat dient als berging en kantoor. De diagonaal wordt geaccentueerd door de materialisatie van het pad, de gevel en de onderzijde van het overstek. Deze onderdelen zijn uitgevoerd in een lichtgrijs beton en vormen een fraai contrast met de zandkleurige baksteen, en bronskleurig geanodiseerde kozijnen.

De grote vide in het hart van de woning verbindt de woonkamer en keuken met de slaapvertrekken op de eerste verdieping. Samen met de op maat gemaakte trap en kastenwand langs de gevel is het niet alleen een fraaie entree maar ook de schakel tussen de verblijfsplekken op de begane grond.

De woning is bijzonder comfortabel, energiezuinig en zelfvoorzienend. De daken van de woning en bijgebouw zijn voorzien van zonnepanelen, in de kelder eronder bevindt zich een bodemwarmtepomp. Het lage dak boven de keuken is bedekt met vegetatie als warmtebuffer en wateropvang. Daarnaast zorgen dikke betonwanden niet alleen voor constructieve draagkracht maar ook voor massa waardoor het huis in warme zomerdagen comfortabel aanvoelt. Zonbelaste ramen hebben weggewerkte screens en de uitkraging dient als zonwering voor de begane grond. Dit is tegelijkertijd een overdekt terras waar de bewoners kunnen zitten en contact hebben met zowel de voor- als de achtertuin.

De grote vide in het hart van de woning verbindt de woonkamer en keuken met de slaapvertrekken op de eerste verdieping. Samen met de op maat gemaakte kastenwanden langs de gevel ontstaat er niet alleen een fraai entree maar ook een verbindend element tussen de verblijfsplekken op de begane grond.

Stapelhuis is voorzien van diverse duurzaamheidaspecten, zo is het dak van woning voorzien van zonnecellen. Het lage dak van de keuken bestaat uit een groen dak als warmtebuffer en wateropvang. Daarnaast zorgen de 20cm dikke betonnen constructie wanden voor voldoende massa waardoor ook in de warme zomerdagen de woning comfortabel aanvoelt. Het overstek dient tevens als zonwering voor de begane grond. Waardoor dit de overdekte plek in de tuin is waar de bewoners kunnen zitten en contact hebben met zowel de voor- als de achtertuin.

projectgegevens

Particulier (opdrachtgever)
JADE architecten (ontwerp)
Meerpolder, Berkel en Rodenrijs (locatie)

Nieuwbouw woning (soort project)
254 m2 (oppervlakte)
uitgevoerd (status)

Ossip van Duivenbode (fotografie)
Breedid (constructeur)
Koeleman Bouw BV (uitvoering)
Theuns Interieurbouw (interieurbouw)
Climatic Design Consult (bouwfysica)