Vergunning Delftsevaart

Woongebouw
Rotterdam
965m2 (750m2 bestaand)

Opdrachtgever: Westpoint Beheer BV
Constructeur: Cerfix
Bouwfysica: Mobius Consult
Bouwkundig advies: Two-o-four
Aannemer: Fixplan
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Dit markante betonnen gebouw aan de Delftsevaart in Rotterdam is tijdens de wederopbouwperiode ontworpen door architectenbureau Van Tijen en Maaskant voor N.V. Van Stolk’s Koninklijke Commissiehandel. Het gebouw is niet meer in gebruik als kantoor en wordt getransformeerd tot stadsappartementen. Rotterdam zal na de transformatie zeven woningen kunnen toevoegen aan het centrum van de stad. Dit plan draagt bij aan het gemeentebeleid om meer woningen in het centrum te realiseren en haakt aan bij het programma “Licht Verdicht, optoppen van bestaande gebouwen in stadscentrum Rotterdam”.

JADE architecten heeft ervoor gekozen om van de nieuwe verdiepingen op het dak een helder terugliggend volume te maken dat de architectuur van het bestaande gebouw goed laat uitkomen. De optopping heeft een eigen architectuur, is bescheiden en niet-iconisch. Het concurreert bewust niet met het bestaande gebouw. Door de terughoudende kleuren en materialen valt de optopping weg tegen de lucht en blijft de witte betonstructuur goed afleesbaar. Op een moderne, ingetogen wijze vormt het bestaande principe van een kader met invulling de basis voor de nieuwe gevel.

Het bestaande gebouw is in oude luister hersteld en zal bijdragen om de architectuur van de wederopbouwperiode zichtbaar te houden in de stad.