Transformatie
Schiedam
5300m2 (3300m2 bestaand)

Opdrachtgever: Joel Investments BV
Oppervlakte: 5300 m2 (3300 m2 bestaand)
Fotografie: Bas Braad

De monumentale Heilig Hartkerk in Schiedam wordt getransformeerd naar een inclusieve zorglocatie waarin het zijn maatschappelijke functie voor de wijk in de toekomst kan blijven vervullen. 

In de kerk en pastorie komen in totaal 36 zorgappartementen. Naast de geriatrische zorginstelling zal de kerk ook plaats kunnen bieden aan andere vormen van zorg. In het souterrain onder de kerk en de pastorie wordt een gezondheidscentrum gemaakt waarbij zorgaanbieders, specifieke zorg kunnen leveren aan de bewoners uit de wijk maar ook aan de bewoners van de zorginstelling. Er zal een tandartsen- en orthodontiepraktijk, een huisartsenpraktijk en apotheek worden gehuisvest. 

Bij deze bijzondere transformatie is het van belang dat de ruimtelijkheid van het kerkgebouw, binnen het gebouw voelbaar blijft maar het ontwerp ook goed wordt afgestemd op de specifieke behoefte van deze doelgroep. Er worden nieuwe circulaire lichtgewicht bouwlagen aan de kerk toegevoegd en op specifieke plekken wordt er gekozen om de ruimtelijke ervaring van de kerk toe te laten. Zo kan dit voor de bewoners goed gereguleerd worden om overprikkeling te voorkomen. Beeldbepalende elementen zoals de spanten, de materialen en de vorm van het gewelf blijven zichtbaar en voelbaar. 

De nieuwe functie vraagt echter ook om ingrepen aan het gemeentelijk monument. Er zullen zowel in de gevel als het dak nieuwe openingen gemaakt moeten worden ten behoeve van daglicht- en spuivoorziening. Ook zullen er een aantal nieuwe entree’s gemaakt worden om het zorgaanbod goed te kunnen ontsluiten. Het uitgangspunt is dat er met respect naar het monument wordt gekeken en dat nieuwe ingrepen de beeldbepalende eigenschappen van de kerk complementeren zonder teveel in het oog te springen. Hierbinnen wordt gezocht naar een manier om een goede aansluiting te vinden met de bestaande geleding in de gevel. 

Het is een flinke uitdaging om met deze transformatie het gebouw klaar te maken voor de toekomst. De basis voor het energetisch concept is de trias energetica waarin het uitgangspunt is om het energieverlies zoveel mogelijk te beperken door te investeren in een zeer goed geisoleerde gebouwschil. Dit doen wij door een doos-in-doos principe op nieuwbouw niveau te maken. Dit leidt tot besparingen op zaken die minder lang mee gaan zoals installaties. De energie die nodig is willen wij zo duurzaam mogelijk opwekken. Investeren in LowTech oplossingen zoals een dikke jas (goede gebouwschil) en kierdichte woningen resulteren behalve in lage warmtevragen ook in een hoog comfort en een gezond binnenklimaat. Hiermee realiseren wij comfortabele, gezonde, duurzame en adaptieve woningen die zeer weinig energie vereisen.