Woongebouw
Zwolle
2290m2

Opdrachtgever: Nimog

Op een bedrijventerrein in Berkum bij Zwolle ligt het Mode Afspraken Centrum (MAC). Het mintgroene gebouw met afgeronde hoeken was ooit een levendig modecentrum maar kampt sinds de recessie met leegstand. JADE heeft de 2e plaats behaald bij de architectenselectie voor de transformatie van het MAC in Zwolle naar woon-zorg units.

Transformatie van het MAC vormt het huidige introverte gebouw om naar een extrovert woon-zorgcomplex dat een wisselwerking aangaat met de omgeving. Het kavel zal in een grote tuin veranderen, doorlopend in de pleinen en daken onder en op het gebouw. De nieuwe wooneenheden hebben grote glazen puien voor zon, zicht en licht. Individuele dakterrassen en gemeenschappelijke buitenruimtes op elke verdieping maken contact mogelijk tussen de bewoners onderling en met de buitenwereld.

De originele staalconstructie met kanaalplaatvloeren is flexibel en daarmee uitstekend aanpasbaar: wooneenheden en buitenruimtes worden makkelijk gecreëerd en voorzien van nieuwe gevelelementen, daarnaast vormt een nieuwe woonlaag de geluidswering tegen lawaai van de nabijgelegen snelweg. Bovendien is het complex in een tweede fase uitbreidbaar met een extra bouwdeel boven de parkeerplaatsen. Door een slimme positionering van schachten is de plattegrond vrij indeelbaar en geschikt voor een variërend programma: twee stramienen vormen een wooneenheid van zo’n 60m2, drie stramienen één van 90m2. Elke woning heeft een entreezone aan de corridors en verblijfsruimtes aan de gevels, allen gelegen aan de dakterrassen of de tuin.

Hergebruik van het gebouw, de nieuwe indeling en de toegepaste bouwsystemen maken het gebouw duurzaam. Bovendien speelt het als nieuw woon-zorgcomplex een belangrijke rol in de toekomst van het gebied.