Transformatie school
Rotterdam
1820 m2

Opdrachtgever: Ontwikkelaar
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Bouwfysica: BouwNext
Ontwerp binnentuin: Jessica Nielsen

Het voormalige schoolgebouw aan De Jagerstraat 42 is oorspronkelijk gebouwd in 1911 wordt getransformeerd tot energiezuinige stadswoningen met een maatschappelijke zorgfunctie in de plint.

De school heeft een herkenbare structuur met klaslokalen die verbonden zijn via een ruime schoolgang. Er worden in totaal 9 stadsappartementen gemaakt die gelegen zijn op de 1e en 2e verdieping. De woningen bestaan uit één of meerdere klaslokalen en een gedeelte van de oude schoolgang. Voor de ontsluiting van de appartementen wordt er een galerij aan de buitenzijde van het gebouw toegevoegd. De appartementen krijgen aan de zonzijde allemaal een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon. In de vormgeving en materialisering van de balkons en galerijen is goed gekeken naar de bestaande beeldbepalende details. Door hiermee te ontwerpen ontstaat er een optimale inpassing van nieuwe elementen waarbij oud en nieuw goed op elkaar aansluiten.

De hoge klaslokalen worden deels voorzien van een entresol waarbij oude details zoals de hoge ramen en de binnenpui nog zichtbaar blijven. Ook het tegelwerk, de geglazuurde bakstenen en de typerende detaillering blijven in de collectieve ruimtes gehandhaafd. Het gebouw wordt volledig geïsoleerd en geklimatiseerd. We maken er een duurzaam en gezond gebouw van wat klaar is voor nieuw gebruik. De woningen zullen uiteraard gas-loos worden opgeleverd.

Op de begane grond wordt er een huisartsen- en fysiotherapie praktijk gevestigd met 9 behandelruimtes.

Het schoolplein wordt herontworpen tot een collectieve groene en prettige binnentuin voor de nieuwe gebruikers waarbij ook allerlei dieren een plekje kunnen vinden.