De Nijverheid

Transformatie
Rotterdam
2400 m2

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Kostendeskundige: Oosschot Bouwadvies
Advies: De Makelaars

In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft JADE onderzocht wat de transformatiemogelijkheden zijn voor de transformatie van dit voormalige schoolgebouw aan de Hammerstraat in Rotterdam. Het gebouw is in 1913 gebouwd. De zijde aan de Hammerstraat telt 12 leslokalen van ca. 50m2 over 3 verdiepingen. Bijzonder is de ruime vrije hoogte per verdieping. De school is opgetrokken met massieve baksteen muren en heeft een rijke en robuuste detaillering. Het gedeelte in de Ruivenstraat heeft nog lange tijd dienst gedaan als dansschool en is in een vervallen staat. Dit gedeelte is meegenomen in de planvorming. JADE onderzoekt de mogelijkheden voor rendabele exploitatie op lange termijn.

De transformatie gaat uit van omvorming tot 13 unieke woningen of woon-werkwoningen. De karakteristieke elementen zoals de schoolgangen, trap, grote vrije hoogte en de hoofdentreetoren worden behouden. De woningen worden voorzien van ruime terrassen op het dak of aan de gemeenschappelijke binnentuin.

Het plan is op 4 juni gepresenteerd op het Transformatieplein.nl op de Provada. Door te transformeren blijft dit karakteristieke gebouw behouden, krijgt Rotterdam nieuwe unieke woningen en draagt het bij aan de visie om van deze wijk de meest gewilde stadswijk van Rotterdam te maken.