transformatie stadskantoor

De projectlocatie ligt in het stadshart van Gouda, tegen de historische singelstructuur. De bebouwde zone aan de binnenzijde van de singel bestaat uit een mix van de karakteristieke, kleinschalige architectuur van de Goudse binnenstad en bredere, grootschaliger gebouwen. Het voormalige stadskantoor maakt deel uit van een dergelijk groot complex, bestaande uit een commerciële plint – overdekte winkelpassage – met daarboven een parkeerdek en parkeergarage. Het complex, gebouwd rond 1985 naar een ontwerp van Atelier Pro Architecten, wordt omzoomd door 5 bouwdelen: bouwdelen 1 en 2 zijn van origine woongebouwen, bestaande uit drie lagen boven de winkelruimte. Bouwdelen 3, 4 en 5 kennen respectievelijk twee en drie lagen kantoorruimte boven de commerciële plint, verdiepingen die sinds het vertrek van de gemeentediensten grotendeels langdurig leeg staan.

Een één laagse optopping maakt in de toekomst een woongebouw van 4 lagen met in totaal 53 huur appartementen. In lijn met het bestaande gebouw en de architectuur van bouwdeel 5 hebben de optoppingen een setback om de woningen van een buitenruimte te voorzien en de visuele impact van de toevoegingen in het straatbeeld te beperken. In afwijking van bouwdeel 5 krijgen deze woningen een frans balkon, dit om de stedenbouwkundige impact van de balkons op de Agnietenstraat te verminderen ook gezien de grote luifel op winkelniveau.

projectgegevens

Mozaiek Wonen (opdrachtgever)
JADE architecten (ontwerp)
Agnietenstraat, Gouda (locatie)

Transformatie kantoor (soort project)
53 sociale huurwoningen (nieuw programma)
6000 m2 (oppervlakte)
Uitgevoerd (status)

Geelhoed (constructeur)
Van Wijnen Stolwijk (uitvoering)
Nieman (bouwfysica)