transformatie stadskantoor

Bouwdeel 5 ligt op de kop van het complex en vormt de schakel tussen de winkelfuncties in de Agnietenstraat en de water- en groenstrook van de Blekerssingel. Het bestaande gebouw kenmerkt zich door een ronde hoek met een deels terugliggende plint en setback. De zijde aan de Agnietenstraat heeft twee voormalige kantoorlagen boven de commerciële voorzieningen op de begane grond, de singelzijde drie van dergelijke verdiepingen. Een optopping van respectievelijk twee en één laag maakt in de toekomst een woongebouw van vijf lagen met in totaal 30 appartementen. In lijn met het bestaande gebouw hebben de optoppingen een setback om de woningen van een buitenruimte te voorzien en de visuele impact van de toevoegingen in het straatbeeld te beperken. Buitenruimtes zijn essentieel voor bruikbaarheid en leefbaarheid van de appartementen en zullen de aantrekkingskracht van het gebouw vergroten. De woningen in de kantoorlagen krijgen daarom een balkon van voldoende maat om daadwerkelijk als terras te kunnen dienen en daarmee ook van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor het straatbeeld. De woningen in de ronde kop, gelegen aan zowel winkelstraat als singel, worden voorzien van loggia’s. De ontsluiting van de appartementen vindt plaats via galerijen aan de binnengevels van het gebouw, gekoppeld aan het centrale trappenhuis met hoofdingang aan de Agnietenstraat. De fietsenstalling en berging voor vuilcontainers krijgen een eigen afsluitbare ruimte op de begane grond, toekomstige bewoners kunnen hun auto stallen in de reeds bestaande parkeergarage.

projectgegevens

VOF Agnietenstraat / Vastbouw (opdrachtgever)
JADE architecten (ontwerp)
Agnietenstraat, Gouda (locatie)

Transformatie kantoor (soort project)
30 koopwoningen (nieuw programma)
3000 m2 (oppervlakte)
In uitvoering (status)

Geelhoed (constructeur)
Vastbouw (uitvoering)
Mobius Consult (bouwfysica, brandveiligheid)