Langs de Reeuwijkse Plassen slingert de oude ‘s-Gravenbroekseweg. In directe verbinding met het plassengebied ligt op een kavel, omzoomd met water en groen, een oude boerderij. Het vee, de kaasmakerij en hooiberg zijn allang verdwenen maar de fraai gemetselde gevels, de rieten kap en houten spantconstructie vormen nog steeds de karakterstieken van het pand dat nu als woning dient.
Een grote verbouwing transformeert het oude gebouw, in de loop der tijd rommelig vergroeid van boerenbedrijf tot woning, tot een luxe woonboerderij. De originele elementen en locatie-eigenschappen zoals ligging op het water, tuin en de zon vormen de basis voor een nieuw interieur. De markante, vrijstaande spantconstructie is het centrum van de hoge woonkamer, met daaraan verbonden de open keuken en eetkamer. In tegenstelling tot de eerdere indeling liggen al deze ruimtes aan het terras en de tuin en krijgen licht via grote openslaande deuren.
De tegenover liggende schaduwzijde functioneert in het interieur als entree en voorzieningenzone met bijkeuken en tv-kamer. Het oorspronkelijke voorhuis is het domein van de ouders met een slaapkamer, badkamer en inloopkast. Een directe trap verbindt dit ‘privédeel’ van het huis met de verdieping voor kinderen, met elk een grote slaapkamer en gezamenlijke badkamer. Zes nieuwe dakkapellen in stijl van de oorspronkelijke boerderij brengen licht en ruimte in de lage kapverdieping. Het interieur maar ook een nieuw rieten dak, vloerverwarming, nieuwe ramen en geïsoleerde voorzetwanden maken van het oude pand een karakterstieke woonboerderij met het comfort en luxe van deze tijd.

Opdrachtgever: particulier | Ontwerp: 2013 | Realisatie: 2014 | Oppervlakte: 440m2 | Aannemer woonboerderij: Euroconstruct | Aannemer zomerhuis: Visser & De koning Aannemingsbedrijf | Constructeur: Atko