kubistische woning

Zelfbouw woning
Nieuwkoop
272 m2

Opdrachtgever: particulier
Constructeur: Atko
Bouwfysica: Climatic Design Consult
Aannemer: Koeleman Bouw BV

Op een voormalige camping wordt het plangebied ‘De Nieuwkoopse Eilanden’ gerealiseerd. De nieuwbouwkavels liggen verspreid over een aantal landtongen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinderplas in Zuidhoek, Nieuwkoop.

Het kavel voor deze kubistische woning is een extra breed perceel aan het eind van één van de eilanden met een weids zicht over de plassen. Deze unieke ligging wordt ten volle benut in het huis: de zijgevels naar de buurkavels en dak- en vloervlakken zijn relatief gesloten en vormen een comfortabele schil. De voor- en achtergevel zijn daarentegen open en bieden een breed panorama over de omgeving. Door deze glasvlakken naar binnen en deel schuin te leggen ontstaan er buitenruimtes voor balkon en terras, beschut tegen wind, regen en overbezonning.

Woonkamer, eetkamer en keuken liggen aan de tuin en terras, de glazen gevel opent zich naar de plas. Een zone met onder andere bergruimte, trap, toilet en badkamer, vormt de overgang naar de gang aan de voortuin en straat. De voorzieningen zijn geclusterd in dichte kubistische doosjes: functioneel, sfeermakend in het interieur, afsluitbaar in gebruik en vanwege pricacy, maar met zichtassen die de voor- en achterzijde van het huis verbinden.

In lijn met die connecties tussen voor en achter ligt een vide die het zicht op de plassen vanuit zowel de begane grond als de verdieping versterkt. Boven vormt de vide de spil tussen de vier slaapvertrekken, elk op een mooie hoek van het huis en voorzien van grote glasvlakken in voor- en achtergevel.

Qua beleving lopen de ruimtes door van interieur naar exterieur, het plassengebied is tot diep in het huis is te ervaren. Dit geldt ook voor de materialen: de zijgevels, dak en vloer van de begane grond zijn massieve, gepleisterde muren en lopen door van binnen naar buiten. De voor- en achtergevel bestaan uit grote glasvlakken, schuifdeuren geven toegang tot het terras. De voorzieningclusters in het interieur zijn bekleed met hout en geven sfeer aan de omliggende woonfuncties.

Bekijk ook de andere woningen die wij in dit plangebied hebben gerealiseerd:

Terraswoning, Nieuwkoop

1-laagse woning met uitzicht op natuurpark

De Bunker, Nieuwkoop

Robuuste woning met bijzondere luifels

XXL dakkapel, Nieuwkoop

Duurzame zelfbouw woning met XXL dakkapel

kubistische woning

The Cube, Nieuwkoop

Kubistische zelfbouwwoning

architect rotterdam

Zwarte woonschuur, Nieuwkoop

Zelfbouwwoning met houten gevels en weids uitzicht

villa bouw

Wonen op hoogte, Nieuwkoop

Omgekeerd wonen in een zelfbouwwoning