Zelfbouw woning
Nieuwkoop
245 m2

Opdrachtgever: particulier
Constructeur: Van Zijl
Bouwfysica: Climatic Design Consult
Aannemer: Koeleman Bouw BV

Op een voormalige camping wordt het plangebied ‘De Nieuwkoopse Eilanden’ gerealiseerd. De nieuwbouwkavels liggen verspreid over een aantal landtongen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinderplas in Zuidhoek, Nieuwkoop.

De locatie-eigenschappen van dit kavel worden in de opzet van het huis volledig benut. Het perceel is langgerekt en ligt aan het einde van een van de landtongen en aan een watergang, met zicht over de plassen. In de kop van de woning bevinden zich op de begane grond de woonkamer, eetkamer en keuken, op de verdieping de hoofdslaapkamer. Rond deze ruimten liggen de tuin en de terrassen, deels onder uitstekende luifels en de uitkragende verdieping. De bewoners kunnen op 4 verschillende plekken om het huis zitten, hierdoor is er altijd een schaduwrijke of windstille hoek. De bewoners wonen midden tussen de plassen, zowel in het huis als buiten in de tuin.

Passend bij de kleurschakering van riet en houtwallen in de omgeving wordt de woning opgetrokken uit duurzaam voorbehandeld hout, in samenspel met zwarte kozijnen, dak en louvres. Door het huis in zijn geheel te bekleden met één materiaal wordt de kenmerkende verschuiving van de eerste verdieping over de begane grond duidelijk afleesbaar: de stevige uitkraging richting de plassen op de ene kop en het dakterras aan het andere uiteinde.

Het dak wordt in de toekomst voorzien van zonnecellen. Het huis wordt verwarmd en gekoeld door een bodemwarmtesysteem.

Bekijk ook de andere woningen die wij in dit plangebied hebben gerealiseerd: