Zelfbouw woning
Nieuwkoop
350m2

Opdrachtgever: particulier
Constructeur: Atko
Bouwfysica: Climatic Design Consult
Aannemer: Koeleman Bouw BV
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Op een voormalige vuilstort en later camping wordt het plangebied ‘De Nieuwkoopse Eilanden’ gerealiseerd. De nieuwbouwkavels liggen verspreid over een aantal landtongen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinderplas in Zuidhoek, Nieuwkoop. Het kavel waarop deze woning is ontworpen is een van de eerste die wordt bebouwd en heeft het voordeel dat er vrij zicht is in twee richtingen over het water met een optimale bezonning.

De locatie-eigenschappen van deze prachtige plek worden in de opzet van het huis volop benut. De randvoorwaarden in het stedenbouwkundig plan en het vastgelegde bouwvlak van het kavel zijn hier ook op gebaseerd en definiëren een hoofdvolume op de zon en uitzicht en een bijgebouw op het noorden en aan de kavelgrens met de buren.

In het eerste deel bevinden zich de werkkamer, speel- en woonkamer en een eetgedeelte aan de veranda en het water. De plattegrond is open met over de volledige lengte van het huis licht en uitzicht. In het bijgebouw liggen werkruimten voor een dierenartsenpraktijk, de bijkeuken en aan de achtertuin de keuken, de laatste met zicht op de eigen woonruimtes en de Nieuwkoopse plassen.
Een dwarstrap snijdt het lange hoofdvolume doormidden en verbindt de begane grond met de vier slaapkamers boven. Deze zijn allen georiënteerd op het zicht en licht, langs de noordzijde loopt een gangzone met alle faciliteiten zoals badkamers, bergruimte en installaties.

De openheid aan de ene en de geslotenheid aan de andere zijde wordt benadrukt door het dakvlak dat als een stalen deken over het bij- en hoofdgebouw is gevouwen. De twee volumes smelten aaneen, zelfs over de lange buurgevel en in de inpandige carport loopt het geplooide dak door. De andere zijden bestaan uit een lange, grijs-bruin gemêleerde steen die aansluit bij de patina van het rietlandschap. De perforaties van ramen verraden het prachtige plassendecor dat van binnenuit is te ervaren.

Bekijk ook de andere woningen die wij in dit plangebied hebben gerealiseerd: