Zelfbouw woning
Nieuwkoop
228 m2

Opdrachtgever: particulier
Constructeur: Breedid
Bouwfysica: Climatic Design Consult
Aannemer: Koeleman Bouw BV

Op een voormalige camping wordt het plangebied ‘De Nieuwkoopse Eilanden’ gerealiseerd. De nieuwbouwkavels (kavel 31) liggen verspreid over een aantal landtongen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Zuideinderplas in Zuidhoek, Nieuwkoop.

JADE architecten heeft binnen dit plangebied een 5e opdracht gekregen. Het betreft kavel 31 waarop een woning van 14m breed gerealiseerd kan worden.
De achtertuin grenst aan het water en de woning krijgt aan deze zijde dan ook een veranda over de volledige breedte van de woning.

De keuken, eetkamer en woonkamer vloeien in elkaar over en bieden door de veranda, een prettige, beschutte plek aan het water. Door de L-vormige ruimte is de woning niet geheel op de achterzijde gericht maar is er ook contact met de wijk.
Op de verdieping bevinden zich aan de straatzijde van de woning de slaapkamers en badkamer die zicht op de plas hebben. Aan de achterzijde is er in dezelfde breedte als de veranda, een brede dakkapel en een inpandig balkon gemaakt, georiënteerd op de ochtendzon. De glazen pui zorgt voor veel daglicht en zicht bij bovenkomst op de verdieping.
Het platte dak van de dakkapel wordt voorzien van zonnecellen. Het huis wordt verwarmd en gekoeld door een bodemwarmtesysteem.

De woning wordt opgetrokken uit een grijs rode steen, die door zijn natuurlijke uitstraling goed in de omgeving past. Het dak wordt bekleedt met een vlakke dakpan in hetzelfde kleurpalet als het metselwerk. Hierdoor lijkt het huis in zijn geheel te zijn opgetrokken uit één materiaal en oogt de woning als een strak, monolithisch volume.

Bekijk ook de andere woningen die wij in dit plangebied hebben gerealiseerd: