woningbouw project

In de Dijkzone in Spijkenisse wordt ‘De Vier Werelden’ gerealiseerd. Een bijzonder appartementencomplex pal aan de Oude Maas. Het gebouw is visueel opgedeeld in vier delen die verwijzen naar de buurten-structuur die kenmerkend is voor Spijkenisse. Elke buurt krijgt een eigen identiteit die versterkt wordt door de materialisering.

Ontmoetingsplekken zijn belangrijk elementen in het ontwerp, het complex heeft een vrijetijdsdek met o.a. een barbecueplaats, petanque- en tennisbaan en grote kas. Daarnaast geven de willekeurig verspringende balkons gelegenheid tot het aanknopen van een gesprek met je buren. Kunstenares Milou van Ham verzamelde honderden woorden die de identiteit van Spijkenisse vertegenwoordigen, die woorden zijn in de gevel- en balkonelementen gegoten.
Er zijn twee woordlagen te onderscheiden. De eerste woordlaag is verticaal leesbaar op een afstand van circa 300m van het gebouw. De tweede woordlaag is te lezen vanaf de balkons van de appartementen. Ook aan de onderzijde van de balkons zijn in een grid woorden aangebracht.

Programma:
35.000 m2 (excl. parkeren)
253 woningen 269 parkeerplaatsen

Ontwerp:
Mei architecten en stedenbouwers
Meewerkend architect Eelco Dekker

Opdrachtgever:
Dura Vermeer , Stevast Advies & Ontwikkeling

Realisatie:
2010