flexibele | duurzame woningen

Het ontwerp, bestaande uit een blok van 5 en een van 3 woningen, is zodanig gepositioneerd en dat er richting het openbaar gebied één overhoeks geheel wordt gevormd. De gevels aan de Van Assendelftstraat volgen de kenmerkende, licht verspringende rooilijn, van de rijwoningen. De woningen aan de Floris V-laan liggen een eindje terug. De positionering van de woonblokken volgt de typologie van de wijk, toont vriendelijk en waarborgt privacy van zowel de nieuwe als bestaande woningen.

De woningen zijn toekomstbestendig doordat ze in de loop der tijd aangepast kunnen worden aan veranderingen in de gezinssamenstelling. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om zonder constructief hak- en breekwerk de badkamer te verplaatsen, extra slaapkamers te maken, los van de rest van de woning een werkruimte te creëren, een grote woonkamer op de 1e verdieping te maken of om familie op leeftijd in huis te nemen en deze een privévertrek te kunnen bieden.

Om de nieuwe woningen duurzaam te maken zijn ze volgens het principe van het passiefhuis ontworpen. Een passiefhuis verkrijgt zijn warmte via passieve warmtebronnen zoals de zon, bewoners en apparaten. Er hoeft slechts een aantal maanden per jaar ‘bijverwarmd’ te worden de rest van het jaar hoeft een passiefhuis niet actief met een verwarmingssysteem te worden verwarmd. De warmte van de passieve warmtebronnen wordt door de goede thermische isolatie en de goede kierdichting binnengehouden. Er komt geen gasaansluiting en de nieuwe bewoners zijn straks energieleverancier voor de rest van de wijk. Deze duurzame woningen zijn aan het einde van hun levensduur weer eenvoudig en zonder veel energie af te breken en te hergebruiken en daarmee circulair.

JADE en Nedom hebben de 3e plaats behaald bij de prijsvraag voor de verkoop van de leegstaande gymzaal en grond aan de Floris V-laan 9 in Waalwijk. De prijsvraag is uitgeschreven door de gemeente die het pand en de grond willen verkopen. JADE architecten kwam net 0,2 punt tekort. In totaal waren er 17 inzendingen. Onze inzending scoorde vooral hoog op het grondbod, de duurzaamheid en het plan kreeg de hoogste score op het woonprogramma vanwege de flexibele indeelbaarheid van de woningen. Hierdoor zijn ze geschikt voor veel verschillende gezinssamenstellingen.

We feliciteren de winnaars. Ons ontwerp zal helaas niet uitgevoerd worden, maar we blijven erg trots op het resultaat.

projectgegevens

Gemeente Waalwijk (opdrachtgever)
JADE architecten / Nedom (ontwerp)
Floris V laan, Waalwijk (locatie)

Grondgebonden woningen (soort project)
1250 m2 (oppervlakte)
Prijsvraag 3e plaats (status)