Skip to main content
DuurzaamTechnologie & materialen

Tapen en luchtdicht bouwen in het kort

By augustus 28, 2023juli 12th, 2024No Comments

Afgelopen maanden hebben we in onze nieuwsitems veel geschreven over energiezuinig en luchtdicht bouwen. We hebben samen met SIGA zelfs een basisopleiding over dit thema georganiseerd. Voor wie nog onbekend is met deze manier van bouwen volgt hieronder een uitleg over tapen en luchtdicht bouwen in het kort.

Luchtdicht bouwen is het afdichten van ongewenste kieren en naden van een gebouw. Vragen zoals “zit een gebouw dan potdicht?” of “heb je dan geen frisse lucht?” horen wij best vaak. Dit is natuurlijk niet het geval! Het gaat hier om het dichten van ongewenste luchtstromen die ervoor zorgen dat de isolatie van een gebouw minder effectief is. Bijvoorbeeld bij de naden tussen isolatieblokken of een kier bij een kozijnaansluiting. Een luchtdicht gebouw heeft een ventilatiesysteem en ramen kunnen gewoon open. Hier heeft de gebruiker zelf controle over. Wat luchtdichting voorkomt zijn de ongecontroleerde lekken, waardoor bijvoorbeeld een ruimte constant bijverwarmd moet worden omdat er ergens warme lucht wegstroomt. Zie het als een luchtbed met een piepklein gaatje: al is het haast onzichtbaar, toch zorgt het ervoor dat er steeds lucht bijgepompt moet worden, wat telkens weer veel moeite en energie vraagt.

Luchtdichting is dus onmisbaar bij van het maken van een energiezuinig gebouw en is ook één van de vereisten van het passiefhuis principe. Doordat het de energievraag van een gebouw vermindert zorgt het natuurlijk ook voor lagere energiekosten.