Skip to main content
TransformatieWoongebouwZorg

Vergunning transformatie schoolgebouw Rotterdam

By februari 13, 2023mei 4th, 2023No Comments

De vergunning is binnen! Ons ontwerp voor de herontwikkeling van de historische school aan De Jagerstraat in Rotterdam heeft de goedkeuring gekregen van de gemeente. Wij zijn gestart met de technische uitwerking van dit mooie project.

Het voormalige schoolgebouw aan is oorspronkelijk gebouwd in 1911 wordt getransformeerd tot energiezuinige stadswoningen met een huisartsen- en fysiotherapie praktijk op de begane grond.

Er worden 9 stadsappartementen gemaakt. De woningen bestaan uit één of meerdere klaslokalen en een gedeelte van de oude schoolgang. Voor de ontsluiting van de appartementen wordt er een galerij aan de buitenzijde van het gebouw toegevoegd. De appartementen krijgen aan de zonzijde een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon. Bij de vormgeving en materialisering van de balkons en galerijen is goed gekeken naar de historische details, zo ontstaat er een optimale inpassing van nieuwe elementen waarbij oud en nieuw goed op elkaar aansluiten.

De hoge klaslokalen worden deels voorzien van een entresol waarbij oude details zoals de hoge ramen en de binnenpui nog zichtbaar blijven. Ook het tegelwerk, de geglazuurde bakstenen, de trap en de typerende detaillering in de collectieve ruimtes blijven gehandhaafd. Het gebouw wordt volledig geïsoleerd en geklimatiseerd. Het wordt een duurzaam en gezond gebouw klaar voor nieuw gebruik. De woningen zullen uiteraard gas-loos worden opgeleverd.

Het oude versteende schoolplein wordt herontworpen tot een collectieve groenrijke binnentuin. Er is ruimte voor ontspanning, recreatie en ontmoeting tussen bewoners. Ook de voorzieningen op de begane grond kunnen gebruik maken van de tuin. De grote fietsenstalling biedt voldoende ruimte en gemak, zo worden bewoners gestimuleerd de fiets te pakken. Er wordt zoveel mogelijk groen toegevoegd en beplanting gekozen die de biodiversiteit versterkt.

Bekijk hier het ontwerp.