Skip to main content
KerkenvisieTransformatieWorkshop

Workshop: denk schetsend mee over de toekomst van religieus erfgoed

By juni 6, 2023juni 19th, 2024No Comments

Religieuze gebouwen, waar geen kerkdiensten meer gehouden kunnen worden, staan soms ongewild leeg. Vaak worden er plannen gemaakt om deze gebouwen een nieuw leven te geven. Maar niet iedere kerk leent zich voor een transformatie tot woningen en niet iedere kerk kan een concerthal of tentoonstellingsruimte worden. Een grondige verkenning en afstemming tussen de ruimtelijke en bouwkundige eigenschappen van een gebouw, de omgeving, mogelijke functies en het financiële plaatje zijn allemaal belangrijke factoren om tot een succesvolle herbestemming van religieus erfgoed te komen. Maar hoe doe je dat? En begin je vanuit een nieuwe functie of vanuit het gebouw te denken?

In deze workshop mag je ongehinderd je ideeën delen en verbeelden. Als casus kijken we naar de Heilige Familiekerk en als oefening doen we even alsof er geen eigenaar is. Deze kerk, gelegen in een stadswijk, wordt momenteel gebruikt door een kunstenaarscollectief. Het gebouw wordt in de toekomst herontwikkeld door de eigenaar maar wij nemen tijdens deze workshop de vrijheid om de ligging en de ruimte te gebruiken waarbij we samen scenario’s bedenken hoe dit kerkgebouw een nieuwe rol kan vervullen. Welke functies zijn er allemaal mogelijk als je een kerkgebouw als deze financieel moet onderhouden? Is er ruimte voor kunstenaars in de toekomst en hoe kun je de behoeftes van de wijk een plek geven? Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat we beeldend willen onderzoeken: wat past er eigenlijk in en bij een dergelijk religieus gebouw?

Filosoferend, schetsend en tekenend, met de ruimte zelf als onderlegger, gebruiken we de verbeeldingskracht om na te denken over de toekomst van kerkgebouwen.

Schrijf je hier in voor de workshop Luchtschetsen in de Heilige Familiekerk
Zondag 11 juni | 13.00-15.00 uur (inloop vanaf 12.30) | De Heilige Familiekerk, Nootdorpstraat 4 te Rotterdam

Deze workshop is een samenwerking tussen Jade Architecten en kunstenaarscollectief De.Kerk voor het festival Heilige Huisjes, een initiatief van de Kerkvernieuwers en de Gemeente Rotterdam.